Orbán ügyeletes zsenije, Nagy Márton, újabban hülyeségeket beszél - Ki érti ezt? - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán ügyeletes zsenije, Nagy Márton, újabban hülyeségeket beszél – Ki érti ezt?

Szerintem eljön az idő, amikor a pszichológia szakosoknak tanítani fogják a Nagy Márton jelenséget. Idáig nagyon jól menedzselte magát, okos ember látszatát felépítve: Ő az Orbán rezsim egyik szellemi ásza makrogazdasági, pénzügyi kérdésekben- írja közösségi oldlaán Raskó György közgazdász.

Hirdetés

Amióta kinevezték miniszternek, megdöbbentő fordulat következett be nála

Zsinórban mond hülyeségeket, például ahogy a kormányzati megszorítás-politika konkrét lépéseiben nyilatkozik (pótadó-továbbhárítás értelmezése). Mi történhetett vele? Megfelelési kényszer Orbán felé? Beszippantotta a NER-t átlengő hazug miliő?
Váltig állítja, hogy a kormány nem engedi a különadók továbbhárítását a fogyasztókra, miközben tudja, hogy a piac természete már csak olyan, hogy az bizony áthárul, hol előbb, hol fáziskéséssel. A megszorításokat maga a kormány is alkalmazza direktben az infláció szándékos felpörgetésével. Miért teszi ezt? Mert az áfán keresztül a legkönnyebb visszaszerezni a választási pénzeket (egy havi nyugdíj, szja-adóvisszatérítés, stb,). 2022 első négy hónapjában már 500 milliárd forinttal több az áfabevétel a tervezetthez képest, ha így megy tovább, már az első félévben visszaszedi a teljes választási kiadást.

Az eurozónában májusban 8,1% volt az infláció, nálunk 10% felett, noha az eurozónában nem alkalmaztak árbefagyasztást

Az élelmiszerárak hazánkban 15%-ot meghaladóan emelkedtek, ebből az alapvető élelmiszerek közel 30%-kal drágultak. Az EU tagállamok átlaga éppen csak 11%…


A lényeg: nálunk ársapka alkalmazása mellett érdemben magasabb idáig az infláció, mint az árbefagyasztást mellőző országokban. Kész közgazdasági csoda, vagy tudatos átverés? Ez utóbbira gondolok, melynek lényege, hogy miközben a kormány sulykolja a médiájában, hogy a megszorítások okán kivetett pótadók nem háríthatók át a lakosságra, az áthárítás szinte teljes egészében megtörténik. Az inflációs adatok feketén, fehéren ezt igazolják vissza. Viszont elismerésem a kormánypropagandisták felé, hogy az “itt a piros, hol a pirost” szenzációsan játsszák. Persze ki tudja meddig mehet az átverés, elfogyhat a cérna.

Fejeződik be a poszt.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.