Indul a fellazítás – Orbán új agytrösztöt telepített Brüsszelbe

Orbán Viktor alighanem azzal a céllal hozta létre a brüsszeli MCC agytrösztöt, az itthoni Mathius Corvinus Collegium nagyon drága nyúlványát, hogy helyben ellensúlyozza az elvi alapon elhangzó kritikákat és azonnal szülessenek meg a látványos válaszok azokra – ezzel is belülről bomlasztva az Európai Uniót.

A Brüsszeli MCC – egy budapesti székhelyű főiskola, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ága, amely vitatott módon kapott több milliárd forintot Orbán kormányától – azt tervezi, hogy „alternatívát” kínál Európa „polarizált kultúrája” alapítóinak. A központ – amelyet Magyarország jobboldali, EU-konfrontatív kormánya támogat – fel fogja rázni a brüsszeli agytrösztök ökoszisztémáját, amelyet jelenleg nagyrészt homogén, Európa-párti gondolkodás ural.

-írta a témában a Politico, amely a későbbiekben kifejti, hogy az agytröszt feladata természetesen Orbán Viktor elképzeléseinek “szakszerű”, tudományalapú támogatása és terjesztése. Az oldal megállapítását látszik alá támasztani Frank Furedi magyar-kanadai akadémikus, a központ vezetőjének nyilatkozata is, amiben arról beszél, hogy komoly vitákra készül a kontinensen megerősödött kulturális feszültségekről és arról, miért erősödött meg Orbán Viktor áprilisi megválasztása óta az EU-ban a magyarellenesség.

„Magyarországot azon egyszerű oknál fogva utálják a Nyugat kultúrharcosai, mert meg meri kérdőjelezni poszttradicionalizmusukat.

Kemény kezdés

Furedi, a társalapító a POLITICO-nak adott telefonos interjúban elmondta, hogy már dolgozik a „Mitől félnek az európai emberek” elnevezésű projekten, és azt tervezi, hogy évente közzétesz egy úgynevezett Félelem Barométert, amely felvázolja azokat a kérdéseket, amelyek „az embereket különböző területeken foglalkoztatják….”

“Orbán évek óta hadban áll az EU-val”

A fentiekre a magyar kormány kritikusai szinte azonnal azzal válaszoltak, hogy Orbán Viktor évek óta hadban áll az EU-val, szétverte a magyar jogállamiságot, és visszavetette az LMBTQ+ jogokat. Cseh Katalin a Momentum EP képviselője azt mondta, hogy az MCC Brüsszelnek a létrehozása szervesen illeszkedik abba az orbáni törekvésbe, hogy létre kell hozni az EU-n belül egy szélsőjobbos “frontot”,

“eddig is sokat fektettek egy jobboldali intellektuális univerzum létrehozásába politikájuk körül.”

A politikus szerint az sem véletlen, hogy számos amerikai jobboldali, trampista véleményvezér, híresség érkezik Magyarországa és még az Egyesült Államok Konzervatív Politikai Akciókonferenciája (CPAC) rendkívüli ülésszaka is Budapesten volt az év elején.

(A fotó mindent elmond)

Kapcsolódó