Orbán Viktor éjjel kettőig harcolt a gázért, közben kirúgták az egyik uniós magyar nagykövetet

Míg zajlott az EU-csúcs, a magyar kormány váratlanul felmentette Baranyai Gábort, a brüsszeli EU-nagykövetség második emberét, akihez az energiaügyek is tartoztak.

Baranyainak másfél órát adtak, hogy összecsomagoljon és elhagyja a nagykövetséget

A szárnyaló energiaárak leszorítása állt a csütörtökön kezdődött kétnapos uniós csúcstalálkozó középpontjában. Miközben a vezetők a földgáz árának letöréséről tárgyaltak, addig a földgáz tőzsdei ára az augusztusi 350 euró/megawattóráról 150 euróra esett. Az európai gáztározók szinte csordultig tele vannak.

Orbán egy másik, EU-csúcsot megelőző Twitter-üzenetében arról írt, hogy az orosz gázellátás megszakadása esetén Magyarországnak nem lenne alternatívája, illetve „ezt még senki nem tudta megmondani, hogy miként tudná pótolni a kieső energiát”.

Egy nevének mellőzését kérő tagállami szakértő lapunknak nyilatkozva ugyan elismerte, hogy az orosz gázszállítás teljes leállása valóban nehéz helyzet elé állítaná Közép-Európa tengeri kijárattal nem rendelkező országait, de ez szerinte nem jelentene megoldhatatlan problémát.

A szakértő számításai szerint EU-szinten körülbelül harmincmilliárd köbméter földgáz hiányozna a rendszerből, amiből tízmilliárd köbmétert az elegendő mennyiségű infrastruktúrán keresztül lehetne pótolni (Szlovákia például hetven százalékban már nem orosz földgázt használ), a fennmaradó húszmilliárd köbmétert pedig keresletcsökkentő intézkedésekkel és a gáztárolókból.

„Még ha az orosz földgáz teljesen el is apadna, nem lenne gázkimaradás Európában”

– vélekedett a Szabad Európának nyilatkozó tagállami szakértő.

Míg zajlott az energiakérdésekkel foglalkozó EU-csúcs, a magyar kormány váratlanul felmentette Baranyai Gábort, a brüsszeli EU-nagykövetség második emberét, akihez az energiaügyek is tartoztak.

A Politico értesülései szerint másfél órát adtak Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-nagykövetség második emberének, hogy összecsomagoljon. A diplomatához tartozott számos terület mellett az energiaügy is, amely a csütörtökön kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozó központi témája.

Baranyai Gábor a brüsszeli állandó képviselet képviselő-helyettese, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Menesztéséről a Politico az uniós csúcsról tudósító élő hírfolyamában számolt be.

A portál, amely úgy tudja, hogy a diplomatának másfél órát adtak, hogy összecsomagoljon és elhagyja a nagykövetséget, „rendkívül szokatlannak” nevezte, hogy egy kulcsfontosságú EU-s csúcs idején rúgjanak ki egy uniós nagykövetet.

A 444 úgy tudja, hogy Baranyai Gábor úgynevezett Coreper I. besorolású diplomata. Hozzá tartozott az energetika mellett a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra területe.

A portál szerint – miután az energetika is Baranyai szakterülete – menesztése vélhetően összefüggésben lehet az uniós csúccsal kapcsolatos feladatokkal.

Forrás: Szabad Európa

Friss híreink