Orbán Viktor Európa második számú zavarkeltője, de ki az, aki még őt is beelőzi?

A Politico minden évben összeállítja az év legmeghatározóbb politikusainak listáját. A három kategória: cselekvők, álmodozók, zavarkeltők. Talán senki sem csodálkozik azon, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a zavarkeltők csoportjába került, méghozzá a második helyre, de ki előzi meg?  Erről is ír a hvg.hu lapszemléje.

Örült beszéd és nincs benne rendszer

Fajok keveredéséről fantáziált, majd megfogadta, hogy Magyarországon sosem lesz ilyen. Megpróbálta megtörni Brüsszelt, azonban Brüsszel satuba fogta az országnak járó uniós támogatások visszatartásával. Megfojtja a szabad sajtót, aláássa az igazságszolgáltatást, elbábozza a demokráciát, LMBTQ-ellenes törvényeket hoz – így mutatja be Orbán Viktor a Politico.

A lap minden évben 28 olyan embert választ ki, aki nagy hatással volt abban az évben az Európai Unióra. Őket sorolja három kategóriába: cselekvők, álmodozók és zavarkeltők. Orbánnak azonban még a zavarkeltők között is csak a második hely jött össze. Holott lett volna bőven mivel pályáznia: ő volt például az, aki bár kiállt Ukrajna mellett, kormánya erősen oroszbarát politikát folytat, sőt, az Ukrajnának járó 18 milliárd dolláros segítségnyújtást is megvétózta legutóbb, mert az EU ezt közös hitelfelvételből oldotta volna meg, a magyar kormány pedig ebből nem kért.

Jó barátja előzte be

Van azonban olyan politikus, akivel még Orbán is csak nehezen veszi fel a versenyt – már ha a Politico szerkesztőiről van szó: az első helyet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vitte el. A Politico értékelése szerint a szélsőjobboldali politikus volt az, aki anno pont az olasz euró ellen kampányolt, ellenezte a Moszkvával szembeni szankciókat, miután az annektálta a Krímet, manapság mégis megtesz mindent azért, hogy mindenkit meggyőzzön arról, hogy ő valójában az EU legnagyobb rajongója.

Azonban amikor az EU nem figyel, Meloni felpörög: migránsozik, genderpropagandáról beszél, az abortuszt a „halálkultúra” részének tartja, Európa iszlamizációjától retteg.

Az év emberénél nincs megelepetés: a Politico is Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta ugyanúgy, ahogy a Time is.

-írja a hvg.hu.

Kapcsolódó: Orbán, Meloni, Novák találkozó.

Pin It on Pinterest