Orbánék most zabálják fel a jövőt, benne az unokáinkkal

Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője „Lehetne-e hosszabb az élettartam 50 évnél? ”címmel írásbeli kérdéssel fordult Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez. A képviselő arról írt, hogy a szakirodalom szerint az atomerőművek üzemidejét ma már 60 évre tervezik, de lehet olvasni 80 éves üzemidőről is.

Folytassa Paks 1!

Szartői vélemények szerint akár az is vizsgálható lehet, hogy a Paksi Atomerőmű blokkjai 50 éves üzemidejének lejártát követően a  leállítása helyett  hogyan, milyen feltételekkel tudnának tovább működni. A képviselő többek között választ várt az alábbi kérdésekre:

– Folytatott-e vizsgálatot a kormány vagy az MVM-csoport arról, hogy meg lehetne-e hosszabbítani a Paksi Atomerőmű Zrt. atomerőművi blokkjainak üzemidejét az újabb, húsz évnyi üzemidő lejárta után?

– Mennyi lenne az újabb üzemidő-hosszabbítás becsült költsége? Mit kellene cserélni a meglévő blokkokon az üzemidő hosszabbításához?

A szocialista frakcióvezető kérte, hogy amennyiben nem is tervezi a vizsgálat lefolytatását, ennek indokait ismertesse a tárcavezető.

A miniszter helyett Fónagy János államtitkárt válaszolt. Sokkal okosabbak nem lettünk, hiszen új információkat nem fogalmazott meg a levél. Ahogyan megszoktuk, a szokott blablát olvashattuk. A részvénytársaság közgyűlése 2001 januárjában arról döntött, hogy a blokkok üzemidejét 20 évvel meghosszabbítja. Az atomerőmű blokkjainak üzemidő hosszabbítására vonatkozó eljárások 2009-ben elindultak. Az Országos Atomenergiai Hivatal 2017 decemberében döntött az utolsó – 4. blokk – üzemidőn túli hosszabbításáról a következő 20 évre.

Az államtitkár hangsúlyozta

“Az ismételt engedély kiadására, a meghosszabbított üzemidő további hosszabbítására a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget.”

Ha jól értelmezzük az igencsak homályos választ, akkor semmi sem állja útját annak, hogy a Roszatom elkezdje, a két új blokk építésével összefüggő, több ezermilliárdos beruházással összefüggő munkákat.

Az Isten sem ment meg tehát minket a sok évtizedes orosz bér- és hitelrabszolgaság fogságából, márpedig, nem is olyan régen, megtapasztalta már az ország milyen rabszolgatartó az orosz vezetés.

Magyarország mostantól – Orbán Viktornak köszönhetően – évtizedekig nyögheti az orosz hitelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük