Óriási volt a forgalom az ukrán-magyar határon vasárnap

Rengeteg, nem itthon élő kettős állampolgár voksolt listára és egyéni jelöltre is az ukrán és a szerb határnál. Az RTL Klub stábja ott volt, a Házon Kívül című műsorban pedig megmutatják, mit látnak.

Kispalád választókorú lakosainak a száma a választás előtt hirtelen csaknem a háromszorosára nőtt. Az egyik közeli ház tulajdonosa szerint a fideszes polgármester asszony állandó közmunkát ígért a feleségének, ha bejelentenek több mint 100 ukrán-magyar állampolgárt a házukba. Azt mondják, alig laknak olyanok a faluban, akik bizonyos előnyökért vagy pénzért cserébe ne jelentettek volna be határon túl élő embereket a házukba. Csak ők nem merik például megmutatni, hány választási értesítőt postáztak a címükre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 88 település van, Adorján Béla, a Jobbik ottani képviselőjelöltje szerint legalább kétharmadukba több ezer olyan ember ment szavazni vasárnap, akik valójában a határ túlsó oldalán élnek.

Tiszabecsnél, az ukrán-magyar határon is megnövekedett a forgalom, jöttek-mentek a furgonok. Egy kisbusz például alig lépte át a határt, pár perc múlva már Ukrajna felé suhan vissza. De sokan jöttek gyalogosan.

De a szerb-magyar határnál is hasonló volt a helyzet. Csátalján azt beszélték, hogy maga a polgármester „biztosít” állandó lakcímet vajdasági magyaroknak.

Ezer szavazót szállítottak egy szabolcsi fideszes jelöltnek

Beépült Tilki Attila, a Fidesz-KDNP egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének kampányába a Hír TV oknyomozó műsora. A riport szerint egy férfi ezer szavazót szállított neki és a Fidesznek az ukrán határnál.

Kisbuszokkal szállítottak Ukrajnából szavazókat Magyarországra vasárnap – derül ki a Hír TV Célpont című műsorából, amelynek teljes riportját pénteken 20:30-kor sugározza a csatorna. Az előzetes szerint míg a választás előtti napokban átlagos volt a forgalom a tiszabecsi határátkelőnél, a határőröket felkészítették a vasárnapi rohamra. Ők a stábnak azt mondták, ha szükséges, a kilépő oldalt is megnyitják az érkezők előtt, ez “ki is van adva”.

A riportban hallható egy telefonbeszélgetés, amelyben Kilb József, Tiszaújlak korábbi polgármestere azt mondta: “Beszéltem miniszterelnök-helyettes úrral, tudod, az én barátom, és én rendezek mindent.” Arról is beszélt, hogy a szavazás napján reggel ötkor indul a fuvarokkal, először a családját hozza át szavazni, majd onnan fordul a többiekkel.

“Hogy Beregszászba hányat vittem el? Hát olyan 450-500 volt. Hát itt is, ahogy számolgatjuk, várjál, ahogy számolgatjuk, olyan 250-300 lesz, amit mi csinálunk” – hangzott el.

Csak Tiszabecsen 46 százalékkal nőtt a szavazásra jogosultak száma az elmúlt években. A Célpont összesítése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint tízezerrel nőtt azok száma, akik nemcsak listára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak.

(Forrás: RTL Klub, Hír TV, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Rejtélyes voksszállító furgon Brüsszelben és Budapesten – boszniai rendszámmal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük