Az Origo hazudozik a folyamatos migráncsozás érdekében

Afrikai migránsok támadásaként mutatott be a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Origo egy prágai videót, amiről fél perc lett volna kideríteni a valóságot. Persze az is lehet, hogy tudták az igazságot, de az nem számított…

Egész pontosan ennyi volt a “cikk”:

Majd a videófelvétel a prágai verekedésről:

A kormánymédia négy soros cikkéből semmi más nem derül ki, még az sem, hogy mikor történt a verekedés.

Na és a valóság: nem migránsok, hanem holland turisták

Az esettel tele volt a cseh és a holland sajtó az elmúlt hét során. A verekedés ugyanis múlt szombaton történt. Blogján Csehszlovák Kém alaposan végigvette, mi minden jelent meg eddig a történtekről a cseh országos sajtóban.

A cseh rendőrség múlt vasárnap adott ki országos körözést hét, feltehetően külföldi állampolgár ellen, mivel egy nappal korábban Prága belvárosában megtámadtak egy pincért, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A hét férfit a cseh rendőrök végül hétfő kora este fogták el a Václav Havel Nemzetközi Repülőtéren, épp hazafele tartottak volna, Hollandiába. Azóta kiderült, hogy mind a heten holland állampolgárok, származásukat tekintve pedig akadt köztük iráni, török, horvát és marokkói is.

Egyikük legénybúcsúját tartották a cseh fővárosban, és a balhé azután robbant ki, hogy egy kerthelyiségbe hozott sörökkel akartak beülni. A szóváltás lökdösődésbe fordult át, majd az egyik férfi és az egyik pincér is rúgott egyet, utána estek többen neki az étterem alkalmazottjának. De a felvételeken azt is látni, hogy nem mindenki: a társaság két tagját a rendőrök vádemelés nélkül elengedték, mert a felvételeken látszott, hogy próbálták visszafogni a többieket. Érdekesség, hogy egyikük rendőrként dolgozik Amszterdamban.

Másik három férfi nyolc hónap felfüggesztett büntetést kapott, és öt évig nem léphetnek be Csehországba. A döntést elfogadták. A támadás két fő kivitelezője viszont továbbra is előzetes letartóztatásban van Csehországban, és súlyos testi sértés miatt akár tíz évet is kaphatnak. A két férfi testvér, egyikük egy fitneszterem tulajdonosa, és rokonaik szerint soha semmiféle összeütközésük nem volt a hatóságokkal Hollandiában.

Az ügyben a hét során megszólalt a holland külügyminiszter, Stef Bok is, aki azt mondta, szégyelli magát az eset miatt. Hasonlóan nyilatkozott a holland miniszterelnök, Mark Rutte is.

Mindez persze nem érdekelte a kormánypárti médiát, a lényeg a gyűlöletkampány folytatása volt.

A kormányportál teljesítményét elemezték migrációval foglalkozó szakemberek

Amit találtak, az nem egy sajtótermék működését mutatja, hanem egy kampánygépezetét.

Bagladi Anna és Lőrincz Marcell elemezte ki, hogyan írt az Origo a választási kampányban a migrációról, és miként foglalkozik a témával a Fidesz választási győzelme után. Itt csak két részletet emelünk ki az Indexen közölt részletes írásból. Elsőként azt, hogyan változott a migránsokról szóló cikkek aránya a teljes hírfolyamban április 8-a óta.

kampány alatt március hónapban

 • A hazai hírek 12%-a foglalkozott migrációval (161 darab)
 • A külföldi hírek 30%-a (233 db)
 • Az összes hír 19%-a (394 db)

választás utáni két hétben

 • A hazai hírek 1,3%-a foglalkozott migrációval (7 darab)
 • A külföldi hírek 20%-a (68 db)
 • Az összes hír 8,5%-a (75 db)

A szerzők húsz jellemző cikket elemeztek is az Origóról. Megnézték, különböző állítások a cikkek hány százalékára illenek.

 • 100%-ban anonim szerzőtől származtak.
 • 100%-ban negatív tartalmúak voltak a migráció kapcsán.
 • 85%-ban bűnözés témakörében születtek.
 • 80%-ban álhírre épültek, mert a cikkek jelentős része nem felelt meg a valóságnak.
 • 60%-ban nem volt forrása az írásoknak.
 • 35%-ban az integráció témáját írták le.

Ezek az adatok önmagukban jól bemutatják, hogy az Origo nem hírszolgáltatást végzett márciusban, hanem kampányt folytatott. Az ott dolgozók pedig nem újságírással foglalkoztak, hanem kötött témájú fogalmazási munkával.

(Forrás: 444, Index, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Az Origo elképesztő hazugsága

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük