Orosz-ukrán háború percről percre 6. – cikkünk folyamatosan frissül

A háború továbbra sem áll meg, sőt egyre eszkalálódik eddig még Ukrajna területén belül maradva. Folyamatosan igyekszünk beszámolni a legfrissebb háborús  eseményekről. ahogy eddig is.

Ukrán himnusz szól az orosz televízióban

Péntek 18-50 Az Anonymous nevű hackercsoport számos orosz kormányzati oldalt, köztük a Kreml és a védelmi minisztérium oldalát is feltörte. Twitter-oldalukra azt írták,

OROSZORSZÁG BOMBÁKAT HASZNÁL ÁRTATLAN EMBEREK ELLEN, AZ ANONYMOUS MEG LÉZERT HASZNÁL AZ OROSZ KORMÁNYZATI WEBHELYEK KIVÉGZÉSÉRE.

Többek között többször is megszólalt 2műsoron kívül” az orosz csatornán az Ukrán himnusz is

Kijevben elcsendesedett a támadás

Szombat: 07-00 Kijev elcsendesedett, visszavonultak az oroszok, de ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Beszámolók szerint az ukrán főváros elcsendesedett reggelre, az orosz katonák visszavonultak. Olexander Scherba, Ausztria korábbi ukrajnai nagykövete azt írta, hogy a nap felkeltével elcsendesült a város. A lövöldözésnek vége szakadt ebben a negyedben. Olyan, mintha véget ért volna egy horrorfilm– írta.

Paul Adams, a BBC riportere is megerősítette, hogy a város elcsendesedett, hozzátéve: mindez bármelyik pillanatban megváltozhat.

Forrás:. Index

Kijev tárgyalna

 Szombat: 05 50 Ukrajna a semlegességről és megfelelő biztonsági garanciákról is hajlandó lehet tárgyalni Oroszországgal – jelentette a TASZSZ orosz hírügynükség Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva, aki az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozott.

    „Mindenek előtt részletes megbeszélésre van szükség a békéről és a tűzszünetről. Világos biztonsági garanciacsomaggal párosítva a semlegesség kérdése is olyan lehetőség, amely szóba kerülhet”

– fogalmazott Podoljak.

A Kreml pénteken azt tudatta, hogy kész küldöttséget küldeni Minszkbe, hogy tárgyalásokat folytassanak az ukrán kormány képviselőivel, ám Moszkva szerint Kijev inkább Varsót javasolta, majd nem reagált többé. Az ukrán elnöki hivatal ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett, hogy tárgyalások kezdődjenek a békéről és a tűzszünetről, és zajlanak az egyeztetések a helyszínről és az időpontról.
  Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el hadműveletet az ukrajnai Donyec-medencében, miután a héten elismerte az ottani szakadárok által önkényesen kikiáltott két „népköztársaság” függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Putyin leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Szombat: 05-10 Kijev több irányból is támadás alatt áll – jelentette szombat hajnalban az amerikai Fox televízió hírcsatornája, a brit Sky News pedig arról adott hírt, hogy Kazahsztán nem hajlandó katonákat küldeni Moszkva segítségére.

A televízió helyszíni tudósítója arról adott hírt, hogy az utcákon heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.

“A FŐVÁROS SORSA MOST DŐL EL. AZ ELLENSÉG MINDEN EREJÉVEL AZON LESZ, HOGY MEGTÖRJE ELLENÁLLÁSUNKAT. MA ÉJJEL ARRA KÉSZÜLNEK, HOGY LEROHANJÁK KIJEVET”

– hangoztatta Zelenszkij. Több nyugati médium – például az amerikai NBC televízió – úgy idézte őt, hogy “Ukrajna sorsa most dől el”.
Az ukrán elnök arra kérte az ukránokat, hogy “ahol csak lehet, tartóztassák fel az ellenséget”. A sajtóhírek arról is szólnak, hogy az ukrán férfiak egymás után csatlakoznak a hadsereghez.

AZ UKRÁN HADSEREG KÖZBEN A FACEBOOKON ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY AZ OROSZ ERŐK TÁMADÁST INDÍTOTTAK EGY KATONAI TÁMASZPONT ELLEN A FŐVÁROSBAN, DE VISSZAVERTÉK ŐKET. AZ UKRÁN HADERŐ BEJEGYZÉSE SZERINT AZ OROSZ CSAPATOK AZ ÉJSZAKA FOLYAMÁN A VÁROS EGYIK ÜTŐERÉNEK SZÁMÍTŐ GYŐZELEM SUGÁRÚTON IS TÁMADÁST INDÍTOTTAK, DE ÁLLÍTÓLAG OTT IS FELTARTÓZTATTÁK ŐKET.

Erősödik az ellenállás

Az Interfax ukrán hírügynökség pedig arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását. Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

“A KIJEVI RÉGIÓBAN FEKVŐ VASZILKIVBEN SÚLYOS HARCOK FOLYNAK. A MEGSZÁLLÓK EJTŐERNYŐSÖKET PRÓBÁLNAK BEJUTTATNI. DICSŐSÉG AZ UKRÁN HADSEREGNEK! DICSŐSÉG A LÉGIERŐNEK!”

– fogalmazott az ukrán haderő a Facebookon.

A Sky News brit hírcsatorna ezzel egy időben az NBC amerikai hírtelevízióra hivatkozva azt jelentette, hogy Kazahsztán, Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. A kazah vezetés azt is közölte, hogy nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár “népköztársaságokat”. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést – jelentette a Sky News.

(Forrás)

 

2 thoughts on “Orosz-ukrán háború percről percre 6. – cikkünk folyamatosan frissül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük