Connect with us

Egészségünkre!

Orvoshoz menni, minek? – Telemedicina

Megosztás

A telemedicina nem más mint az orvoslás folyamatosan kitárulkozó, ám már napjainkban is létező jövője.

Megosztás

A telemedicina röviden az egészségügyi szolgáltatás egy olyan rendszere, amely szinte bárhonnan és bármikor elérhetővé válik valamilyen telekommunikációs (számítógép, tablet, mobil) eszköz segítségével.

Hatékonyság és kényelem

Bővebben tehát azon orvosi szolgáltatások összessége, amelyek az alapértelmezett offline szolgáltatások palettáját bővíti ki olyan egyszerű online megoldásokkal, mint például a videokonzultáció, orvosi chat, vagy éppen az erecept.

Mindezen online törekvések az orvoslás folyamatának hatékonyságbeli, kényelmi és biztonsági funkcióinak továbbfejlesztését hivatott betölteni.

Halló ki beszél?

A „vonal” másik végén ugyanazon szakképzett, hivatásos orvosok és szakemberek várják a kapcsolatfelvételt, mint ahogyan bármilyen más eshetőségben. Felmerülhet a kérdés ezek után, hogy mikor és milyen formában érdemes igénybe venni ezen szolgáltatásokat?

telemedicina

Online videókonzultáció

Az egészségügyi ellátásban – különösen a pandémia óta – ma már egyáltalán nem szokatlan, hogy esetenként a személyes orvos beteg találkozó elmarad. Ha a probléma nem tekintendő súlyosnak ezáltal nem igényel azonnali segítségnyújtást a telemedicina, mint online egészségügyi szolgáltatás 100%-os megoldást nyújthat, ennek egyik leggyakoribb formája a videókonzultáció, amelyhez ma már nem kell bonyolultabb technikai eszköz birtokában lennünk, elég egy alapszintű internethez kapcsolódni képes okoseszköz. Az egyszerű és gyors kapcsolat lehetővé teszi a megfelelő kommunikációt mind a beteg, mind az orvos részéről.

A telemedicina előnyei

telemedicina

Ennek a technikának számtalan előnye van. Elsősorban felesleges idő- és energiabefektetést spórolhat meg mindkét fél. A betegnek nem kell hosszas perceket, órákat utazással töltenie zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, amely a járványhelyzetben pedig  kiemelt kockázattal bírt. Ugyanúgy az orvos erőforrásait is megkíméli.

Mindkét fél egyszerűen és könnyedén kapcsolódhat be az előre megbeszélt időpontban.

  • Szükséges adatfelvétel és rögzítés esetén
  • Elsősorban állapotfelmérésre és diagnózis felállítására szolgál.
  • Olyan esetekben, amikor a probléma nem váratlanul lép fel, megítélés alapján kevésbé súlyos.
  • Másodvélemény kérésére az előzetes vizsgálatok és leletek alapján.
  • Krónikus betegek állapotának nyomon követésekor.
  • H távol az otthonunktól is  a jól ismert, biztos környezetet szeretnénk segítségül hívni.
  • Az így felvett adatok automatikus rögzítése biztosítja a későbbiekben is, hogy a betegről minél teljesebb képet lehessen kapni, így a folyamatos monitorozás lehetőségét is biztosítaná.
  • Egy-egy vizsgálatot elég lenne egyszer elvégezni és szükség esetén végigfuttatni ezen a rendszeren.

Irány a digitalizáció!

Az orvoslás távlati céljait tekintve – szolgáltatótól függetlenül – egyértelműen kirajzolódik, hogy a fókusz a digitális megoldások a jelenlegi rendszerekbe történő beépítésére terelődik. A fő cél tehát egy jól kiépített egészségügyi rendszer megvalósítás hogy a páciensek és az orvosok különféle eszközök és platformok használatával a lehető leghatékonyabb orvosi megoldásokat vehessék igénybe.

Egy jól kiépített egészségügyi rendszerben a páciensek és a szolgáltatók különböző digitális platformokon, különböző elérési jogosultságokkal vannak összekötve. A jövőben fontos lenne, hogy a magán- és közegészségügy is egyre inkább átjárható legyen, ezzel is időt és pénzt lehet spórolni.

Gyakran említik a telemedicínát a jövő orvoslásának, de ez valójában már már most napjainkban is zajlik – ez maga a digitalizáció.

Már ma is a jövőnkben élünk

Ugyan nem minden eshetőségben ajánlott és vehető igénybe az a digitalizált orvoslás, de már most számtalan olyan szakág van, ahol eszközeinek (videókonzultáció, orvosi chat, erecept, stb.) felhasználása révén maximálisan képes kiszolgálni a megváltozó körülmények új igényeit, ezzel a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítve annak szereplőit.

(A cikk a mesterséges intelligencia felhasználásával készült!)

Tragikus

Szerző