Osztottak, szoroztak: ennyibe kerülhet a koronavírus gyógyszere?

Egyelőre úgy tűnik, busás ára lesz a koronavírus gyógyításának. Feltehető, hogy ha bizonyítottá válik a hatása, akkor a társadalombiztosítás is beszáll a méregdrágának tűnő terápia finanszírozásába. Egyelőre minderről feltételes módban beszélhetünk, de nem ártana tisztázni….

Beárazta a koronavírus gyógyszerét a Gilead Sciences nevű gyógyszergyártó cég.

A remdesivir nevű gyógyszert 10 éve fejlesztették ki az amerikai kutatók az ebola kezelésére, de az USA-ban végzett tesztek igazolták, hogy a koronavírus elleni harcban is bevethető. Használatától jó esetben a tünetek enyhülnek, a gyógyulás pedig gyorsabb lehet. Áprilisban azonban még arról volt szó, hogy nem biztos, hogy valóban hatásos, májusban mégis engedélyezték, hogy a súlyos betegek intravénásan kaphassák. Akkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyeztetési hivatal (FDA) azon az állásponton volt, hogy a remdesivir csak indokolt estekben alkalmazható, de akkor sem mindenkinél.

A gyógyszer használatát az FDA csak olyan gyerekeknél és felnőtteknél engedélyezi, akinél feltételezhető, vagy teszttel bizonyított a fertőzés, és kimondottan súlyos betegek.

A Gilead vezérigazgatója bejelentette, hogy legalább

140 ezer kezelésre elegendő remdesivir áll rendelkezésre.

A Gilead Sciences most nyilvánosságra hozta

az ötnapos terápia árát, ami 3120 dollár, vagyis nagyjából egymillió forint lesz.

Daniel O’Day, a cég vezérigazgatója elmondta,

egy betegnek öt nap alatt hat fiolányi gyógyszerre van szüksége, így az darabonként 520 dollárba, azaz majdnem 165 ezer forintba kerül.

A fejlődő vagy

KEVÉSBÉ GAZDAG ORSZÁGOK 2340 dollár, azaz 740 ezer forint körüli összegért juthatnak majd hozzá a kezeléshez.

Európában a gyógyszer Veklury márkanéven fut,

és az Európai Gyógyszerügynökség is a napokban tett javaslatot a gyógyszer forgalmazására. Arról egyelőre nincsenek információk, mennyibe kerülne az EU-n belül a gyógyszer, illetve hogy Magyarországon is használják-e majd – írja az Index.

napirend előtti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük