Ötödik a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó - Városi Kurír

Sorting by

×

Ötödik a 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó

A 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó az ötödik helyen végzett csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású egység 7:06.27 perces országos csúccsal ért célba a fináléban.

Hirdetés

Ez az egység a felnőttek között a délelőtti előfutamban állt újra össze, 2017-ben az indianapolisi junior világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet.

Márton Richárd első emberként délelőtt – amikor 7:07.46 perces országos csúcsot úszott a váltó – 1:46.52-es időt tudott úszni, a döntőben viszont csak 1:48.12-re volt képes. Németh Nándornak így tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, de ő másfél másodperccel gyorsabb volt, mint az előfutamban. Holló hét tizedet rontott délelőtti teljesítményéhez képest, a záróember Milák a teljes mezőny harmadik legjobb 200-as idejével (1:44.68) az ötödik helyre hozta fel a csapatot.

A számot az amerikaiak nyerték nagy fölénnyel

“Túl sok idő telt el anélkül, hogy sok közünk lett volna egymáshoz a váltón kívül, ami viszont nem olyan, mint egy álom vagy egy gyerekmese, erre készülni kell. Van benne potenciál, hiszek és bízok benne”

– nyilatkozta a váltóval kapcsolatban Milák, aki ekkor értékelte a 100 méter pillangó elődöntőjét is, ahol toronymagasan végzett az élen.

Hirdetés

 “Senkinek nem akasztják a döntő előtt a nyakába az érmet, ugyanúgy meg kell majd küzdenem érte, mint bárki másnak. Nagyon érdekes versenyre számítok, a legjobb időeredményre, minőségre és kivitelezésre törekszem majd” – mondta Milák.

Hozzátette, hogy idén sokkal többet készült a 100-ra, mint korábban, de még nem érzi teljesen magáénak a számot, ugyanakkor elődöntős idejét jó előjelnek tartja.

Németh Nándor elégedetten nyilatkozott a csapatról és a megszerzett ötödik helyről is. “Szerettem volna 1:46-on belüli időt úszni, tudtam, hogy ha eljutunk a délutánig, akkor képes lehetek valami hasonlóra” – mondta Németh, aki 1:45.73 perccel csapott célba a váltó második embereként.

Férfi 4×200 m gyorsváltó, világbajnok:

    
   Egyesült Államok (Drew Kibler, Carson Foster, Trenton Julian, Kieran Smith) 7:00.24 perc
2. Ausztrália (Elijah Winnington, Zac Incerti, Samuel Jack Short, Mack Horton) 7:03.50
3. Nagy-Britannia (James Guy, Jacob Henry Whittle, Joe Richard Litchfield, Tom Dean) 7:04.00
.5. MAGYARORSZÁG (MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MILÁK KRISTÓF) 7:06.27

Telegdy Ádám hatodik, Kovács Benedek Bendegúz nyolcadik 200 méter háton

Telegdy Ádám
A későbbi hatodik helyezett Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tokiói olimpián tavaly ötödik Telegdy az ötödik, a világbajnoki újonc Kovács pedig nagy egyéni csúcsának köszönhetően – majd hat tizedet javított korábbi legjobbján – a hetedik idővel került a fináléba.

A döntőben mindkét magyar a mezőny második felében úszott szinte végig, Kovács kezdett erősebben, de a hajrája Telegdynek volt erősebb, aki a tokiói olimpián úszott egyéni legjobbját (1:56.15) csak megközelíteni tudta, 1:56.91 perccel csapott célba.

Telegdy a vegyes zónában elmondta, elégedett, hogy évek óta ott van a döntőben és bízik benne, hogy tovább tud majd javulni, mert akkor például a római Európa-bajnokságon – egy héttel a Kapás Boglárkával kötendő házasságuk előtt – érmet nyerhet.

Kovács nem tudta megúszni az elődöntőben elért legjobbját (1:57.12), 1:58.52 perccel a nyolcadik helyen zárt.

Ő a finálé után arról beszélt, hogy nem tudta magát kellőképpen kipihenni, rendkívül fáradt volt és ugyan az első két ötvenen hasonló részidőket hozott, mint az elődöntőben, a táv második felére “elfogyott”.

A számot a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Ryan Murphy nyerte, neki ez volt pályafutása ötödik vb-aranya, de először nyert egyéni versenyt, ebben a számban 2017-ben ugyanitt és 2019-ben Kvangdzsuban is második lett.

Férfi 200 m hát, világbajnok:
    
   Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.52 perc
2. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55.16
3. Shaine Casas (Egyesült Államok) 1:55.35
…6. TELEGDY ÁDÁM 1:56.91  
…8. KOVÁCS BENEDEK BENDEGÚZ 1:58.52

Kovács Benedek Bendegúz
A későbbi nyolcadik helyezett Kovács Benedek Bendegúz a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Taroltak az Európán kívüliek

A Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság csütörtöki döntői közül egyikben sem született európai aranyérem: az amerikaiak három, az ausztrálok két elsőséget zsebeltek be.

Női 100 méter gyorson az ausztrál Mollie O’Callaghan diadalmaskodott 18 évesen és 82 naposan, legutóbb 1991-ben az amerikai Nicole Haislett győzött hasonlóan fiatalon ebben a számban. A svéd Sarah Sjöströmnek ezúttal sem sikerült elhódítania az aranyérmet, ő a vb-k történetének egyetlen olyan női úszója, aki 100 méter gyorson világcsúcstartóként nem nyert világbajnoki címet, immáron négy ezüst és egy bronz a mérlege.

Női 200 méter mellen az amerikai Lilly King nyert, az orosz Julia Jefimova után ő lett a második női úszó, aki 50, 100 és 200 méteren is szerzett világbajnoki aranyat.

Férfi 200 méter mellen az ausztrál Zac Stubblety-Cook diadalmaskodott, ezzel hazája történetének első aranyát nyerte ebben a számban.

Férfi 200 m mell, világbajnok:
   
   Zac Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:07.07 perc
2. Hanaguruma Ju (Japán) és Erik Persson (Svédország) 2:08.38 

Női 100 m gyors, világbajnok:
    
   Mollie O’Callaghan (Ausztrália) 52.67 másodperc
2. Sarah Sjöström (Svédország) 52.80
3. Torri Huske (Egyesült Államok) 52.92

Női 200 m mell, világbajnok:    
    
   Lilly King (Egyesült Államok) 2:22.41 perc
2. Jenna Strauch (Ausztrália) 2:23.04
3. Kate Douglass (Egyesült Államok) 2:23.20

(MTI)

Németh Nándor és Kós Hubert is világbajnoki hatodik

Friss híreink

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.