Milák Kristóf a legjobb idővel elődöntős 100 méter pillangón - Városi Kurír

Sorting by

×

Milák Kristóf a legjobb idővel elődöntős 100 méter pillangón

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a 100 méter pillangó elődöntőjébe a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Szabó Szebasztián a 12. helyen bejutott az elődöntőbe 50 méter gyorson. Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin a kilencedik idővel bejutott az elődöntőbe 200 méter háton.

Hirdetés

A 22 éves, olimpiai bajnok Milák kedden világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón

100 pillangón is ott van az esélyesek között, főleg azok után, hogy a szám ötkarikás aranyérmese és címvédője, az amerikai Caeleb Dressel szerdán egészségi okokra hivatkozva visszalépett a további küzdelmektől.    

A hétszeres olimpiai bajnok Dressel kiválásával is akadnak komoly riválisai a tokiói döntőben Európa-csúccsal (49.68) második Miláknak. A magyar úszó idei legjobbjával (51.03) a rajt előtt az ötödik volt a világranglistán, az előtte lévők – az amerikai Michael Andrew, a kanadai Joshua Liendo Edwards és a japán Mizunuma Naoki – pedig mind ott álltak a rajtkövön.

Milák már az előfutamban igazolta parádés formáját, Andrew-val egy futamban könnyedén utasította maga mögé az amerikait, 50.68-as ideje pedig a világ idei második legjobbja, ennél csak a hiányzó Dressel úszott jobbat (50.01) 2022-ben.

Hirdetés

Szabó Szebasztián egyéni csúcsbeállítással elődöntős 50 méter gyorson

Szabó Szebasztián a 12. helyen bejutott az elődöntőbe 50 méter gyorson, a szám rövidpályás Európa-bajnoka egyéni csúcsát beállítva, 21.99 másodperccel csapott célba.

Szabó a vegyes zónában arról beszélt, hogy testalkatából adódóan neki jobban fekszik az 50 méter gyors, mint a 100 méter pillangó, ráadásul most alig fél órája lett volna a pihenésre a kettő között, ezért lépett vissza utóbbi szám küzdelmeitől. Hozzátette, ugyan 50 méter gyorson rendkívül népes és sűrű a mezőny, de neki hosszú távú “párizsi olimpiai” tervei vannak ezzel a számmal kapcsolatban. 

A győriek versenyzője az elődöntőről megjegyezte: mivel egyéni csúcsát az áprilisi, debreceni országos bajnokságon este, a fináléban úszta, reméli, hogy a mostani, délelőtti idejében még maradt egy-két tized.

Ebben a számban eredetileg Lobanovszkij Maxim is indult volna, a neve azonban végül lekerült a rajtlistáról.

Molnár és Burián is elődöntős 200 méter háton

Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin a kilencedik idővel bejutott az elődöntőbe 200 méter háton.

Elsőként a szám kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese, Burián teljesítette a távot, aki ritkán látható nehéz helyzetbe került, hiszen a futam alatt lecsúszott a szemüvege, amit tempózás közben kellett lerántania magáról.

“Alapvetően amúgy is egy tartalékos úszás volt ez, de ezzel a mozdulattal teljesen kiestem a ritmusból, ez szerintem körülbelül egy másodpercet jelenthetett” – mondta a vegyes zónában Burián, akinek célja egyértelműen a döntőbe kerülés.

A magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár – aki szerdán a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik lett – egyéni legjobbjától (2:09.34) nem sokkal elmaradva, 2:10.88 perccel csapott a célba. A fiatal magyar úszó arról beszélt, hogy óriási élmény ennyi idősen egy világbajnokságon versenyezni és az elődöntőben szeretne tovább javítani az idején. Hozzátette ugyanakkor: tisztában van vele, hogy a riválisok sokkal jobb teljesítményre képesek és nem adtak bele még mindent.

Milák Kristóf
Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd és Milák
 Kristóf (b-j) a férfi 4×200 méteres gyorsváltó előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Országos csúccsal döntős a 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó

A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású négyes 7:07.46 perces idővel csapott a célba, ezzel a tavalyi ob-n felállított 7:07.67-es időt javította meg. Abban az egységben Márton helyett még Zombori Gábor szerepelt.

Ez a kvartett már korábban is ért el nagy sikereket, a 2017-es indianapolisi junior-világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet. Azóta először versenyez együtt a négy úszó, akik a harmadik helyen jutottak be a 19.37 órától kezdődő döntőbe.

Csütörtök esti program

18:02, női 100 m gyors, DÖNTŐ
18:10, férfi 100 m pillangó, elődöntők (Milák Kristóf)
18:21, női 200 m hát, elődöntők (Burán Katalin, Molnár Dóra)
18:42, férfi 50 m gyors, elődöntők (Szabó Szebasztián)
18:52, női 200 m mell, DÖNTŐ
19:01, férfi 200 m hát, elődöntők (Kovács Benedek Bendegúz, Telegdy Ádám)
19:00, női 50 m pillangó, elődöntők
19:28, férfi 200 m mell, DÖNTŐ
19:37, férfi 4X200-as gyorsváltó, DÖNTŐ (Magyarország: Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf)

Késely Ajna nem jutott döntőbe 800 méter gyorson

A 20 éves magyar versenyző, aki a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként szerdán ötödik volt, délelőtti előfutamában 8:38.64 perces idejével csak a hetedik, összesítésben pedig – akárcsak 400 méteren – a 12. lett.    

Az előfutamban a 18-szoros világbajnok amerikai Katie Ledecky volt a legjobb, több mint hét másodperccel úszott jobb időt, mint a második ausztrál Lani Pallister.

Varga Dominika 24. lett 50 méter pillangón

A 20 éves magyar versenyző egyéni legjobbjától (26.96) nem sokkal elmaradva, 26.91 másodperces idővel csapott célba, így nem jutott be a 16 fős elődöntő mezőnyébe.

Forrás: MTI

Friss híreink

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Milák Kristóf a legjobb idővel elődöntős 100 méter pillangón

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.