Ötven milliárdot öntenek az állattartó telepek fejlesztésébe

Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amire 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca – közölte Nagy István Agrárminiszter Dabason a Lakto Kft. telepátadóján.

A miniszter szerint jó látni, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a gazdák fejlesztési kedve töretlen

A Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett támogatási lehetőségek a magyar mezőgazdaság minden szektorában óriási mértékű fejlesztést tettek lehetővé, ezzel pedig hozzájárultak számos családi vállalkozás és vállalat megerősödéséhez, vagy innovatív fejlesztéséhez.

Nagy István kiemelte, a Lakto Kft. a több mint 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásával nagymértékben járul hozzá a magyar tej- és tejtermék szektor sikeréhez.

A tej esetében bevezetett 5 százalékos áfa óriási áttörést hozott

A tárcavezető szerint alig látható méretűre csökkent ugyanis az importtej, meghatározóvá vált a hazai tej aránya a polcokon és biztosabbá vált a tejtermelők hazai piaca. Fejlesztések támogatásával a tárca tovább erősíti a magyar tejipart, hogy a tejtermelők ne külföldre adják el a nyers tejet, hanem a hazai feldolgozók tudjanak belőle minél magasabb feldolgozottsági szintű tejterméket készíteni.

Sajnos Nagy István statisztikai adatokkal nem szolgált

Jó lenne pontosan tudni, hogy milyen szintre csökkent a tej behozatala. Az Agrarszektor.hu egy évvel ezelőtt még arról írt, hogy “Brutális mennyiségű import tej áramlik az országba”.

A Tej Terméktanács számításai alapján évente mintegy 12.000 kamionnyit tejet és tejtermékeket importál Magyarország

Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.

A Tej Terméktanács számításai alapján például – amelyek a KSH tájékoztatási adatbázisában közzétett 2018-as adatokon alapulnak – évente több mint 12.000 kamionnyi importált tej- és tejtermék érkezik hazánkba. Kevesen tudják, hogy Németországból több mint 30 ezer tonna, míg Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajt érkezett tavaly Magyarországra. Vajból tavaly közel 6 ezer tonna, míg joghurtból több mint 55 ezer tonna külföldről érkezett áru terhelte az utakat.

A Tej Ternéktanács augusztusi piaci helyzetelemzése szerint

A hazai felvásárlási árcsökkenése júliusban 0,6%-ra mérséklődött, az elért 100,55 Ft/kgár még mindig több mint 3,5%-kal haladja meg az egy évvel korábbi árat. A kiviteli ára júniusi növekedésnél kisebb mértékben (+0,8%), de tovább emelkedett, az elért 99,80Ft/kg exportár azonban csaknem 7%-kal alacsonyabb a 2019. júliusi árnál. A felvásárlás változatlanul az előző évi szint felett alakul, az első hét hónap összes felvásárlása közel 5%-kal magasabb az előző évi mennyiségnél. A kivitt mennyiség ezzel szemben tovább csökken, már 3,5%-kal alacsonyabb 2020/2019 viszonylatában. A kiviteli arány továbbra is 9%-os.(Forrás: NAIK AKI PÁIR)

Ebből csak annyi derült ki, hogy a tej felvásárlása 5%-kal nőtt, míg a kivitel csökkent, de egy szó sincs arról, hogy mennyi tej érkezett az országba.

A következő két grafikon azonban személetesen mutatja be, hogy a tej behozatala csak minimálisan csökkent. Az éves behozatal 2017 óta folyamatosan csökken, de 2020 és 2019 első öt hónapja között minimális a különbség.

Ami ennél is érdekesebb, hogy az import-export arány: értéke szerint még mindig a behozatal felé billen. Január és május között a 130 millió eurós kivitellel szemben mintegy 170 millió eurós behozatal áll.

A koronavírus járvány miatti mezőgazdasági válságkezelő csomagból

1,7 milliárd forintot igényelt a több mint 2600 tejhasznú tehenet tartó gazdaság

és ősszel ki is fizetik ezt a pénzt számukra, mivel fontos a stabilitásuk a magyar ellátásbiztonság szempontjából.

Nagy István miniszter hozzátette: az állattenyésztésben a piaci egyensúly megőrzéséhez elengedhetetlen a jövedelempótló támogatások jelenlegi szintjének megőrzése, mert jelentős mértékben hozzájárulnak az adott ágazat jövedelmezőségéhez, így a tejágazatéhoz is.

(AM Sajtóiroda)

tiszteletet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük