Pádár Nikoletta junior úszó Európa-bajnok! - Városi Kurír

Sorting by

×

Pádár Nikoletta junior úszó Európa-bajnok!

Pádár Nikoletta aranyérmet nyert 200 méter gyorson a Rómában zajló junior úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

Hirdetés

A váltóval elért aranyérme után egyéniben is Európa-bajnoki címet szerzett a Haász SZUE tehetsége. A római kontinensviadalon 200 méter gyorson nagy csata zajlott a dobogós helyekért, és büszkén mondhatjuk, hogy a szegedi úszó bizonyult a legjobbnak.

Pádár a csúcson!

Szoros versenyt hozott a finálé, mindössze hat tizedmásodperc volt az első négy helyezett között.

Bár mind az elődöntő eredményei, mind az „előélet” alapján Veres Laura volt a 200 gyors favoritja – ő ugyebár tagja volt az Eb-ezüstérmes női 4×200-as gyorsváltónak a budapesti felnőtt Eb-n májusban –, végül mégsem ő szállította az aranyérmet, hanem a mellette úszó Pádár Nikoletta.

Hirdetés

Laura kissé elidegeskedte a döntőt – ha csak közel úszik a középdöntős idejéhez (1:59.03), akkor simán nyeri a finálét, ám ezúttal nem tudta magából kihozni a legjobbat (1:59.96), így 180 méterig úgy festett, hiába úszik két magyar a 4-5-ös pályán, a 6-oson vezető brit Tamryn Van Selm lesz a győztes.

Csakhogy Pádár egészen elképesztő sebességre pörgött fel az utolsó hosszon, amelyre még negyedikként fordult, utána azonban mindenki másnál magasabb sebességi fokozatot talált, a brit lányra konkrétan 6 tizedet vert rá az utolsó ötvenen, és végül 1:59.38-cal elsőként ért a falhoz, 12 századdal előzve meg Van Selmet.

A szegedi úszóé ezzel az első magyar egyéni aranyérem a kontinensviadalon.

Pádár Nikoletta: „Számomra ez felfoghatatlan, el sem hiszem, hogy megnyertem a versenyt, hiszen ez az első Európa-bajnokságom… Szerintem sikerült mindenkinek meglepetést okoznom, többek között magamnak is… A taktika az volt, hogy az első százon próbálok együtt menni a mezőnnyel, még a harmadikon is, aztán megindulok az utolsó ötvenen. A vége már eléggé fájt, de megérte ennyit küzdeni. És hát egészen fantasztikus volt visszanézni a táblára…”

Gellért Gábor, a SZÚE edzője: “Fantasztikusan versenyzett Niki, okosan és fegyelmezetten hajtotta végre a megbeszélt taktikát, óriási hajrával. Nagyon büszke vagyok!”

A fiúknál a csütörtökön 100 gyorson új junior világcsúcsot úszó David Popovici pénteken rátett még egy lapáttal. A mindössze 16 éves román úszó a 200 gyors elődöntőjében 1:45.26 perces új junior világcsúcsot úszott.

Junior úszó Európa-bajnokság, Róma

200 m gyors, nők:

  1. Pádár Nikolett 1 59:38 perc
  2. Tamryn Van Selm (brit) 1:59.50
  3. Beril Boecekler (török) 1:59.73
  4. Veres Laura 1:59.96

Fábián Bettina az 1500 méter gyors előfutamában volt érdekelt, ahol a hatodik legjobb idővel – közel kerülve az egyéni csúcsához – bejutott a holnapi döntőbe.

A keddi nyitónapon a női 4×200-as gyorsváltó első, szerdán a 4×100 méteres vegyes gyorsváltó harmadik, csütörtökön pedig Betlehem Dávid 1500 méter gyorson második lett.

Forrás: MÚSZ/MTI/SZÚE

V.K. csupa sport

Pádár

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.