Lattmann Tamás: "több mint négy évig csavargatta a brét a Tákolmányíróság, hogy nehogy, nehogy érdemben állást kelljen foglalnia a Lex CEU ügyében..." - Városi Kurír

Sorting by

×

Lattmann Tamás: “több mint négy évig csavargatta a brét a Tákolmányíróság, hogy nehogy, nehogy érdemben állást kelljen foglalnia a Lex CEU ügyében…”

Az Alkotmánybíróság elutasította a CEU-val kapcsolatos panaszokat arra hivatkozva, hogy a panaszosok az időközben elfogadott új törvényre nem terjesztették ki a beadványukat. Az Ab álláspontja szerint a 2017-ben benyújtott panaszok okafogyottá váltak, ezért megszüntette az eljárást – írja a hvg.hu.

Hirdetés

Az országgyűlés 2017-ben fogadta el a felsőoktatási törvénynek azt a módosítását, amely végül a Soros György alapította Central European University (CEU) elűzéséhez vezetett.

Feltételül szabták, hogy csak olyan intézmény működhet itthon és adhat külföldi oklevelet, amely a saját hazájában is oktat. Amikor a CEU megpróbált megfelelni a feltételnek, a magyar kormány azt nem ismerte el, és nem volt hajlandó aláírni a megállapodást New York állammal.

Hamarosan megérkeztek a panaszok az Alkotmánybírósághoz, de egy év múlva az Ab felfüggesztette az eljárást, arra hivatkozva, hogy meg kell várni az Európai Bíróság előtt ugyanezen törvény miatt folyó eljárás végét. Ez 2020 őszén be is következett:

a bíróság kimondta, hogy a „lex CEU” sérti a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt, a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet. Emellett a kifogásolt rendelkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

Az Alkotmánybíróság 8 hónap múltán, most tért vissza az ügyre, és azt mondta:

mivel közben módosították a törvényt, a korábbi panaszok okafogyottá váltak.

Kronológia

 • 2017. április: Hatályba lépett a módosított felsőoktatási törvény (Lex CEU)
 • 2017. április: Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a Lex CEU miatt
 • 2017. december: Az Európai Bizottság keresetet indított az EU Bíróságán
 • 2019. november: A CEU Bécsbe költözött
 • 2020. március: Az EU Bíróságának főtanácsnoka az uniós joggal ellentétesnek ítélte a törvénymódosítást
 • 2020. október: Az EU Bírósága döntött: sérti az EU-s és a világkereskedelmi előírásokat a Lex CEU
 • 2021. május: A magyar Országgyűlés az EU Bírósága döntését követő fél évvel módosította a felsőoktatási törvényt

Lattmann Tamás alkotmányjogász közösségi oldalán írta le véleményét a fentiekkel kapcsolatban:

“Több mint négy évig csavargatta a brét a Tákolmányíróság, hogy nehogy, NEHOGY érdemben állást kelljen foglalnia a Lex CEU ügyében, majd most, NÉGY ÉV UTÁN képes volt azt előadni, hogy hát azért kell megszüntetni az eljárást, mert közben megváltozott a törvény. Ahogy az imént egy interjúban nyilatkoztam,

ez biztosan be fog kerülni a magyar alkotmányosság szégyenkönyvébe, ezzel a társasággal együtt. Egészen elképesztő.

De azért üdvözlöm azokat a jogász kollégákat is,

akik az alkotmánybírósági beadványukban – számomra a mai napig érthetetlen okokból – nem tértek ki az általam akkor észrevételezett szarvashibára, nevezetesen hogy

Pampalini hordája elszúrta a keltezést a kivételes eljárást kezdeményező okiraton. Ha azt meghivatkozzák, azzal szemben ezt a kamu megszüntetési indokot nem tudták volna felhozni, az ugyanis az egész törvényt az alaki, közjogi érvénytelenség miatt visszamenőleges hatállyal nyírta volna ki, és mindenféle utólagos módosítgatásokkal nem lett volna orvosolható.

Sulyok Tamás pedig köszöni szépen, ma is jót és jól tudott szolgálni. Tombol a jogállam, na. Csak emlékeztetőül.…”

 

lattmann

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.07.10 - 10:24
  Közvetlen hivatkozás

  Nagyon szomorú történet, és ezt is át kellett évekig élnünk. A TOP Soros törvény egy másik halálos tör döfés a lélekbe.Egy ilyen katonás vezér típus a háborúban elkel, de 75 év európai béke időben örökös verbális harc, gyanúsítgatás, felcímkézés óriási energia, szellemi veszteség egy kis ország számára.A karma törvénye érvényesülni fog, de addigra jól kiszenvedjük magunkat, mert ez az örökös hadvezér nem szereti népét, csak a vagyont.

  Válasz
 • 2021.07.10 - 10:51
  Közvetlen hivatkozás

  Még szerencse, hogy a Tákolmány Bíróságban, a Qurián, a Legfőttebb ügyészségen, a Midiahatóságban oly kiegyensúlyozott az ellenzék és a kormány személyi összetétele! Mi lenne itt, ha nem így vóna, bele se merek gondolni. A náciknak voltak zsidótörvényei, orbánnak vannak kivételes és még annál is kivtelesebb speciális törvényei. Nem is értem, hogy az érintett jogászok, jogtudósok hogy tudnak tükörbe nézni!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.