Közlöny van róla! Június 15-től akkor mond fel a rendőr és az egészségügyis, amikor jónak látja!

A hétfői Magyar Közlönyben található, június 15-én hatályba lépő 308/2021. (VI. 7.) kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy hatályát veszti az 530/2020. (XI. 28.) Korm. rendelet 2. §-a, ami pedig nem más, mint a felmondási tilalom.

„Az Eszjtv. hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatónál fennálló jogviszonyát – a rendkívüli megszüntetés kivételével – nem szüntetheti meg a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt.”

-írta meg a Telex.

Hatályát veszti a rendőrök felmondási tilalma is,

amit az 570/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet 2. §-a szabályozott. Ez kimondta, hogy

„a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományának tagja – a Hszt. 84. §-ában foglaltaktól eltérően – a hivatásos szolgálati jogviszonyáról nem mondhat le”

a veszélyhelyzet ideje alatt. Június 15-től ez a korlátozás is megszűnik. A veszélyhelyzet azonban még marad, mert azt a kormánypárti többség meghosszabbította őszig.

November végén jelentek meg azok a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, amik kimondták, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt nem élhetnek a rendes felmondás lehetőségével, emiatt a Független Egészségügyi Szakszervezet a kormányhoz, a TASZ pedig az Alkotmánybírósághoz fordult.

Kunetz doktor a fentiekről.

“Június 15-től megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyi dolgozók számára- szúrta ki a Telex a Magyar Közlöny alapján. Ezzel megszűnik a szektorban dolgozókat sújtó alkotmány ellenes megkülönböztetés.

Ugyanakkor az egészségügyi válság tovább fog mélyülni.

Hiszen a koronavírus és az elégtelen szakpolitikai szervezés (vezénylések, háziorvosok adminisztratív alkalmazása stb…) miatt a járványidőszakban szinte teljesen leállt az egészségügy, csak a vírus ellátás döcögött. Így rengeteg beteg vár most is – sokan immár egy éve – ellátásra. Az egészségügynek most kellene visszakapaszkodnia a járvány előtti időszak átlagára. Azonban éppen a jogállási törvény, és a szervezetlenség miatt, több ezren mondtak fel. Sok kórházban azért nem tudnak műtéteket elkezdeni, mert például nincs elég műtősnő, és aneszteziológiai szakasszisztens, és hiányzik több ezer egyéb szakdolgozó is.

Most a felmondási tilalommal még többen fognak elmenekülni ebből a kilátástalan helyzetből. (Ne felejtsük el azt sem, hogy a szakdolgozók nem kaptak a jogállási törvénnyel egy fillért sem, őket csak a szorosabb kötelmek sújtják.)

És persze jön a nyár, ami nemcsak szabadságolást jelent, hanem új lehetőséget is, hiszen kell majd személyzet az idegenforgalomba is, ahol sokkal jobban bánnak az emberekkel, mint az állami egészségügyi intézményekben.

Amennyiben ezt egy felelős kormány megkívánná előzni, azonnal vissza kellene vonnia a kukába való jogállási törvényt, “ráönteni a GDP-t ” a szakdolgozókra, és azonnal, de azonnal kirugdosni a az alkalmatlan, semmirekellő vezetőréteget az egészségügyben, kicserélve hozzáértőkkel.

Ez az első minimumterv, ami ahhoz kell, hogy ne haljanak meg a szervezetlenség, és a hozzá nem értés miatt további sok ezeren.”

 

mond

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest