A kormány nem hajlandó válaszolni a Párbeszéd kérdésére, amely az Ázsiából beszerzett kórházi eszközök biztonságát firtatta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csupán lehivatkozta a vonatkozó rendeletet, arra azonban nem adott megnyugtató választ, hogy hogyan történik a gyanúsan silány minőségű eszközök ellenőrzése, illetve hogyan garantálják a betegek biztonságát. A Párbeszéd újra az EMMI-hez fordul, amíg az nem hajlandó elárulni a teljes igazságot – olvasható Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő közleményébne.

A Párbeszéd írásbeli kérdésében azt szerette volna megtudni a kormánytól, hogy igazak-e azok a hírek, melyek szerint az Ázsiából beszerzett különböző kórházi eszközök jó része mikrobiológiailag nem megfelelő, ezért veszélyeztetheti a betegek életét.

Szakértők szerint az évi körülbelül 20 ezer műtéti sebfertőzés 30 százaléka megelőzhető lenne, ha az intézményekben megfelelő minőségű eszközökkel dolgoznának a szakemberek. Ennek ellenére az évek óta nagyjából 50 milliárdos adósságok miatt a spórolásra kényszerülő kórházak Ázsiából szerzik be ezeket és jelentős részüknek megkérdőjelezhető a minőségük.

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, hogy több mint 6 ezer fertőzés lehetséges oka a kormány felelőtlenségében rejlik. A Párbeszéd újra felteszi a kérdéseit, többi között, hogy a rendeletek alapján melyik szervezet, milyen gyakran és milyen mintavételi eljárással végzi az ellenőrzést. Választ vár továbbá arra, hogy gyanú esetén a minisztérium milyen vizsgálattal állapította meg, hogy az alaptalan.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét