Parkolási mizéria – “jogalap nélküli gazdagodás”, ha az önkormányzat július 1-én pénzt szed az autósoktól

Kisebb káoszt okozott a fővárosi önkormányzatoknál a fizetős parkolás visszaállításáról szóló jogszabály. Nem tudták egységesen eldönteni, hogy az 1-e mikortól 1-e.

A nap kezdete, vagy a vége?

A szöveg szerint ugyanis 2020. július 1-jéig nem kell várakozási díjat fizetni. Ez jelentheti a nap kezdetét, de a nap végét is.

A kerületek eltérően értelmezik a szabályokat. Zuglóban és Óbudán például csak 2-án indul a díjszedés, a XII. kerületben és Újbudán viszont már Ma fizetni kell a parkolásért.

Közben a Miniszterelnöki Sajtóiroda az Index-szel közölte:

a jogszabály szerint július 1-je éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért.

Komlódi Gábor ügyvéd az ATV híradójának azt mondta:

ha az önkormányzatok előbb kezdenek el pénzt szedni, az kimerítheti a jogalap nélküli gazdagodás fogalmát, a díjat pedig később visszakövetelhetik az autósok.

Ráadásul drágul is… – augusztustól

Négy kerületben, a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület egyes parkolási zónáiban eggyel drágábbra ugranak a díjtételek.

A fővárosi parkolási rendszerben ötféle díjtétel van (175, 265, 350, 440, 525 forint óránként), a rendeletben rögzített díjtételek nem emelkednek, most

a zónában ugrik egyet a díjtétel-besorolás

– írja az Index.

A következő területeket érinti a döntés:

  • A XII. kerületben a kerület javaslata szerint egységes, 440 forintos díjtételt vezetnek be az összes díjzónában. Emellett a kerületben fizetőssé teszik a János-kórház környékét, azaz a Diós árok és Kútvölgyi út közötti részt a Józsa Béla közig és az Alsó-Svábhegyi útig.
  • A II. kerület a Margit híd és Szépvölgyi út közé eső fizetőövezetében is drágul a parkolás: az eddigi 5-ösről (175 Ft) rögtön 3-asra (350 Ft-ra) ugrik. Emellett a Marczibányi tér területén lesz változás: itt is magasabbra ugrik a díjtétel, és az eddigi korlátlan idejű parkolást felváltja a maximum 3 órás parkolás (ennek letelte után újra parkolójegyet kell váltani).
  • Zuglóban a Mexikói út és a Nagy Lajos király út közötti sáv fizetőzónájában változik a díjtétel az eddigi 5-ösről 4-esre, azaz 175 Ft/óráról 265 Ft/órára. A fizetőövezet is bővül az Örs vezér tere körüli területekkel.

gondozottak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük