Pénzt, vagy életet! Tisztességesebb gengszterek lehetővé teszik a választást. A kormány viszont olykor mindkettőt egyszerre veszi el

Az ellenzéki önkormányzatoknál a kettő együtt jár. Ha megfosztják őket a bevételüktől, az önkormányzatiság meghal. Nem lesz pénz szociális támogatásra, szociális lakások fenntartására, helyi hagyományok és közösségek életben tartására, a járvány idején ételkihordásra, az idősek, betegek segítésére.

A legújabb áldozat, a kifosztott Göd polgármestere nem véletlenül mondta:

“Mit jelent ez számunkra? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet.”

A pénteki gengszter-, bocsánat, kormányrendelet olyan

“különleges gazdasági övezeteket”

hoz létre egy-egy nagyberuházásra hivatkozva, amelyekben a helyi önkormányzati jogköröket gyakorlatilag elveszi, és a megyei önkormányzatnak adja. A település innentől nem rendelkezik saját területével, adóztatási jogával, az iparűzési adó is a megyéhez folyik be .Magyarul a lakosok nyelik a port, tűrik a zajt, viselik a környezet terheit, de a pénz a megyéé.

Göd pl. a Samsung beruházásának ürügyén elveszti költségvetése harmadát,

a szabadon felhasználható résznek gyakorlatilag egészét és területei közel negyedét. Mintha pl. Budapesttől ripsz-ropsz elcsatolnának öt kerületet. A területvesztés értelmében ez egy kisebbfajta önkormányzati Trianon. A városnak innentől nincs joga saját környezete védelmére sem, pedig a beruházás kezdetén komoly aggodalmak vették körül az ezzel járó veszélyeshulladék-lerakót és erdőirtást. Az akkor még fideszes polgármester azzal szerelte le a lakosokat, hogy megéri, hiszen szép bevételük lesz az iparűzési adóból…

Ja, nem mondtam?

Gödön azóta ellenzéki lett a polgármester, míg a megyei közgyűlés fideszes. (Ez minden megyében így van. hiszen az ellenzéki bázist jelentő nagyobb, megyei jogú városoknak nem lehet a megyei közgyűlésre szavazniuk.) Ha ezt esetleg a véletlennek tulajdonítaná bárki, a kormánysajtó fecsegős Mórickája: a Magyar Hírlap megmondta az őszintét:

“Jogi eszközökkel védi a kormány a korrupt ellenzéktől a gödi Samsung-gyárat. “

Hát így már más

Akkor értem. miért úszta meg (hála istennek!) a pénz- és jogelvonást a BMW beruházás miatt Debrecen, a japán akkumulátoralkatrész-gyár építésének helyszíne: Nyergesújfalu, a dél-koreai SK Battery beruházás esetében Komárom. Ugyan itt is elérik a rendeletben megjelölt összeghatárt, ám a polgármester fideszes. Ez a magyarázat arra is, miért nem merült fel hasonló Tarlós idején a 100 milliárdot szintén meghaladó Puskás Stadion építésénél. Gondolom, már bánják. Na de esetleg egy jó kis visszamenőleges jogalkotás?

Hiszen a recept hatékony: pénzt ÉS életet. Így, ebben a sorrendben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük