Aki forgatott már kerületi ingyenes újságot,az tudja, hogy bármilyen színben nyert polgármester állt az adott városrész élén, annak a képével és “hőstetteivel” volt tele a lap. Frissítve Kocsis Máté véleményével.

Drukk azért, hogy megtudják állni….

Remélhetőleg lesz annyi visszafogottság és önmérséklet a jelenleg megválasztott polgármesterekben, hogy felismerik végre, hogy egy kerületi újság a helyi problémákról és azok megoldásáról kell szóljon és nem a városrész-vezető dicső tetteiről.

Pikó sejtése

Hétfőn a polgármester arról írt a Facebook oldalán, hogy sejteni véli, mi állhatott a mögött, hogy a Józsefváros című önkormányzati lap teljes rendszerét törölték és voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszedték.

“Az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték.

Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött:

el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait.

Az alábbi e-maileket Nyerges Zoltán a Józsefváros főszerkesztője küldte, a Józsefváros újság augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagait tartalmazza. Nyerges még a megjelenés előtt, levélben észrevételeket kér, értsd: jóváhagyást a címzettektől. A címzettek kiléte a levelezés későbbi menetéből egyértelmű, a névsor illusztris.

Közöttük is legelső sorban említendő Kocsis Máté,

a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött.

Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben.

Azért, hogy egyértelmű legyen mindenki számára, hogy ez volt a szokásos ügymenet a választási kampány alatt, mellékeltem a 31. Józsefváros lapszám fideszes pártegyeztetését bizonyító főszerkesztői leveleket is. Mindkét levelezés hivatali email-ek használatával történt, ahol magán email címeket használtak, azokat kitakartam.

A két levél számos kérdést vet fel:

1) Mit keres a címzettek között Kocsis Máté frakcióvezető? Ha egy kerületi lap esetében a főszerkesztő szükségesnek tartja egyeztetni a tartalmakat a Fidesz egyik legfontosabb vezetőjével, a parlamenti frakcióvezetővel, mi lehet vajon a gyakorlat a fideszes sajtóbirodalom többi orgánumánál? Oda már kérdéseket is a pártközpontban írják? Ha a közpénzből finanszírozott helyi újságot a választási kampányban ilyen módon sajátította ki a Fidesz, akkor válik igazán érthetővé az állami média fideszes lenyúlása és az ellenzék kiszorítása onnan.

2) Mit keres a címzettek között Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője? Nyilván a korábbi gyakorlatnak megfelelően még jegyzői minőségében kapta meg a küldeményeket a szerkesztőségből és ez felveti a kérdést, mennyire lehetett ő pártpolitikától független szereplő az elmúlt években? De Rimán ekkor már a Helyi Választási Iroda vezetője volt, ebben a minőségében esküt tett arra, hogy őrködik a választás pártatlansága felett – ez az esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság „informális szerkesztőbizottságában”?

A Józsefváros újságot

az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forintos büntetést szabott ki rá a Józsefvárosi Önkormányzatra, amit már az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie.

A felelősöket ott találjuk a levél feladója és címzettjei között

A sajtó pártirányítása, amire ez a levél bizonyíték, egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát. A Helyi Választási Iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Különösen súlyossá teszi ezt a szerepvállalását Rimán Edinának az, hogy a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a feladata épp a választás tisztaságának biztosítása lett volna. A tetteikért vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget.

Végül a levél nyilvánosságra kerülésének körülményeiről:

a levelet nem a szél fújta be az ablakon, nem egy ismeretlen felháborodott önkormányzati jóakarónk mentette le.

A levél annak az informatikai átvilágításnak az eredménye, amelyet minden önkormányzatnál az átadás-átvételkor le kell folytatni, és amelyet azért is rendeltem el, mert az önkormányzat különböző szerveinél és cégeinél, többek között a Józsefváros újság szerkesztőségében törvénytelen adatmegsemmisítés zajlott a hivatalba lépésem előtt.

Szerencsére lehetetlen egy önkormányzat teljes informatikai rendszerét törölni, a nyomok és bizonyítékok mindig ott maradnak valamelyik számítógépen, valamelyik címzett hivatali email fiókjában.”

Cikkünk megjelenése után a józsefvárosi Fidesz szervezet elküldte Kocsis Máté reakcióját, amit a sokszínű tájékoztatás okán közreadunk:

“A HVG azt írja, hogy Pikó polgármester szerint a Józsefváros újságot jóvá kellett hagynom. Nem kellett. Észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz. Érdekes persze, hogy az a HVG írja ezt, amelyiktől Pikó cikkeket rendelt a kampányban a saját dicsőítésére.
https://m.origo.hu/i…/20190823-piko-andras-hvg-lebukott.html

Az ex-klubrádiós polgármester nemrég a szélsőbaloldali 168 óra volt főszerkesztőjét bízta meg a kerületi lap vezetésével, mert – gondolom – az független, meg objektív. Aztán rögtön az első lapszámot Pikó teleíratta magával, amiből nagy balhé lett. Nem lehet, hogy csak erről akarja elterelni a figyelmet? Kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni, mondtam már. Tessenek elkezdeni inkább végre dolgozni, és tessenek visszaadni a 900 alacsony jövedelmű dolgozónak az egy havi bérét, amit elvettek.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét