Portfolio.hu: itt a nagy bejelentés! Kedvezményes zöld lakáshitelt vezet be az MNB - Kis lépés a jegybanknak, nagy lépés az emberiségnek! - Városi Kurír

Sorting by

×

Portfolio.hu: itt a nagy bejelentés! Kedvezményes zöld lakáshitelt vezet be az MNB – Kis lépés a jegybanknak, nagy lépés az emberiségnek!

Legfeljebb 2,5%-os, végig fix kamatozású, lakossági ügyfelek által legalább BB besorolású új lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel bevezetését tervezi 2021 októberétől a Magyar Nemzeti Bank.

Hirdetés

A 200 milliárdos keretösszeggel meghirdetett Zöld Otthon Program várhatóan októberben indul el

– jelentette be Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank fokozatosan építi fel zöld eszköztár stratégiájának pillérjeit, amelynek augusztustól egy szintén 200 milliárdos keretösszegű zöld jelzáloglevélvásárlási program is a része lesz.

Kis lépés a jegybanknak, nagy lépés az emberiségnek

Több fontos döntést is hozott mai rendes ülésén a Monetáris Tanács – ismertette Virág Barnabás a sajtótájékoztató elején. Mint mondta, kis lépés ez a jegybanknak, de reményeik szerint nagy lépés az emberiségnek. A környezeti feltételeket figyelmen kívül hagyva fenntartható gazdasági növekedést nem lehet elérni. Ma ezt tekintették át, hogy lehet ezt a kihívást a monetáris politikai eszköztáron és a stratégián keresztül kezelni.

Meghatározó lesz a júliusi kamatdöntés

Az új zöld eszköztár stratégia a monetáris politika irányultságát nem érinti, a kamatemelési ciklus mindaddig folytatódni fog, amíg az inflációs kockázatok az időhorizonton kiegyensúlyozottá válnak. A havi emelések mértékét illetően a júliusi döntés meghatározó lesz – ismételte meg korábbi szavait az alelnök.

2030-ig több mint 9000 milliárd forintnyi zöld beruházás kell

2015 és 2035 között mintegy 90 ezer milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházásra lesz szükség a világon. Magyarországon 2030-ig több mint 9 ezer, 2050-ig 25 ezer milliárd forintnyi beruházásra lehet szükség a klímacélok elérése érdekében. Az MNB-nél azt gondolják, minden jegybanki mandátummal szoros kapcsolatban áll a környezeti fenntarthatóság, nélküle nincs fenntartható árszínvonal, pénzügyi stabilitás, és rengeteg új beruházásra van szükség a fenntartható felzárkózási pályára álláshoz – mondta az alelnök. Szavai szerint a piaci kudarcok kezelésére és a piacépítésre egyaránt szükség van.

Fenntarthatósági mandátumot kapott a magyar jegybank

Az MNB számára az Országgyűlés egyértelmű helyzetet teremtett: a jegybank fenntarthatósági mandátumot is kapott Európában elsőként, és aktív szerepet kell vállalnia a klímavédelemben – emlékeztetett Virág Barnabás.

Az egyik legzöldebb jegybank akar lenni az MNB

A monetáris politikai eszköztárat áttekintve a zöld szempontok hosszú távú, egyre erősebb érvényesítést tűzte ki célul a jegybank a pénzügyi közvetítésben. Ambiciózus a cél: a régióban és Európában is a legzöldebb jegybankok közé szeretne kerülni az MNB. Legkésőbb az évtized végére olyan pénzügyi rendszerre van szükség, amely széleskörűen figyelembe veszi a fenntarthatósági szempontokat.

Megújul a szabályozás

A fedezetkezeléstől a tartalékstratégián át a hitelprogramokig mindent áttekint a jegybank, miként tudná a zöld célok megvalósításának szolgálatába állítani a jegybank. Lesznek olyan eszközök, amelyek a terelést, átállítást már rövid távon, és lesznek olyan programok, amelyek hosszabb távon támogatják az átállást.

Zöld jelzáloglevélvásárlási program indul

Két pilot programmal kezdi meg a stratégia megvalósítását a jegybank. Az első zöld jelzáloglevélvásárlási program elindítása: a vásárolható eszközök a programon belül zöld minősítésűek lesznek (nemzetközi strand, külső fél által minősítve) fix kamatozású, forintban denominált, legalább 5 éves eredeti futamidővel kibocsátott, amely 2021 augusztusától 200 milliárd forintos keretösszeggel indul el, az MNB hajlandó preferenciális árazást alkalmazni, legfeljebb 50%-os jegybanki tulajdoni hányad mellett.

Jön a Zöld Otthon Program az NHP folytatásaként

Mindössze 2,5% a BB minősítést elérő lakások aránya, kirívióan alacsony az energiatakarékos otthonok állománya, a bankok nem veszik figyelembe a zöld szempontokat az árazásban. Ezért egy célzott hitelprogrammal indulnak el a kifutó Növekedési Hitelprogram helyett, illetve annak folytatásaként:

Zöld Otthon Program indul 0%-os refinanszírozási kamattal, az ügyfél által fizetendő kamat pedig maximum 2,5% lesz. A keretösszeg 200 milliárd forint, így a GDP 0,4%-a körüli összegről van szó. Csak új lakás építésre és vásárlásra lehet majd felvenni, legalább BB energetikai besorolás mellett, legfeljebb 25 éves futamidővel.

A program részleteiről az MNB a Magyar Bankszövetséggel kezdi meg az egyeztetést a jegybank, így 2021 október elején indulhat el a program.

Lakossági ügyfelek vehetik fel a maximum 2,5%-os zöldhitelt

A Portfolio kérdésére Virág Barnabás elmondta:

csak lakossági ügyfelek vehetik fel új lakás vásárlására vagy építésére a Zöld Otthon Program hiteleit, a kamat a teljes futamidő alatt teljesen fix lesz. Az épülő lakások mintegy fele megfelelhet a program feltételeinek, ez határozhatja meg, mennyi idő alatt fog kimerülni a 200 milliárdos hitelkeret. Újságírói kérdésre válaszolva az alelnök azt mondta, más preferenciák szerint fog működni a program, mint a már piacon lévő CSOK-hitel.

VIA portfolio.hu

Kapcsolódó

 

hitel

 

 

 

 

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.