Puzsér is kiakadt Orbánékra csakúgy, mint Bencsik és Stumpf – ez lenne az a bizonyos “kerítés”?

Voltaire:  Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd. Úgy látszik a kormány legújabb kavarása a felsőoktatásban, már a jobboldalon is kiverte a biztosítékot és egyre többen csatlakoznak a nagy franciához, legutóbb Puzsér Róbert.

“Köztudott, hogy súlyos világnézeti vitában állok a genderideológia híveivel.

Úgy gondolom, sokkal inkább egy politikai mozgalom komisszárjai ők, mint kutatók. Úgy hiszem, hogy a tudós elmék a fehér köpenyek és a fémkeretes szemüvegek mögött három tényleges célt dédelgetnek: valódi tudományokat hitelteleníteni, mint a biológia; vitatható hipotéziseket dogmatizálni, mint a patriarchátus; továbbá a politikai korrektség diktátumaival oly mértékig kontrollálni a nyelvet, hogy azzal ellehetetlenítsék az eltérő nézeteket és a társadalmi vitát. Úgy hiszem, hogy a genderszemléletnek helye van a tanszékeken, de csak ha azt a genderkutatók hajlandóak tudományos vitáknak alávetni, ha nem párhuzamos valóságot építenek, hanem a szociológia, a nyelvészet és a pszichológia területein más kutatókkal szabad és átfogó diskurzust folytatnak.

Rólam mindenki tudhatja, hogy bármikor kapható vagyok egy jó genderezésre

– csakhogy attól, hogy én genderezek egyet, Magyarország egy kicsit szabadabb hely lesz; attól hogy a kormány egy huszonnégy órás ultimátum keretében felszámolja a genderszakot, viszont nagyon nem. Megrémít a politikának ez a mértékű önkénye: ott tartunk, hogy már Orbán diktál trendet Putyinnak – hisz genderszak még a szentpétervári meg a minszki egyetemen is működik. A tudomány szabadsága és önrendelkezése százszor fontosabb érték, mint amit bárki hisz a világról – legyek az akár én, akár a megválasztott kormányfő. Engem a genderkomisszárok azzal fenyegettek, hogy vörös festékkel öntenek le, ha az Andrássy úton a putyinizálódás ellen felszólalni merészelek – ugyanakkor cinkos volnék, ha elhallgatnám, hogy egy egyetem autonómiája magasabb polcon áll a teremtésben, mint ez vagy az a politikus, aki gondol egyet, és ultimátumot ad dékánoknak meg rektoroknak. Orbán Viktor nyilvánvalóan nem érti, hol a helye.

Teljes szolidaritásomról biztosítom az érintett oktatókat.

Ami tegnap történt a Hír TV-vel, az történik ma velük, és félve várom, ki kerül sorra holnap.

Nem ő az egyedüli…

A Fideszhez köthető értelmiségiek közül Bencsik Gábor élt először a különvélemény bátorságával:

Bencsik Gábor különvéleménye gender-ügyben – nem kapta meg az itinert, vagy elkezdett gondolkodni?

Stumpf András közösségi oldaláról való az alábbi bejegyzés:

“A liberálprogressz identitáspolitikáját, amely szerint el kellene fogadnom tényként, hogy egy ötvenes, kövér pasi húszéves slank nő, csak mert ő úgy “identifikál” , megmosolygom. Azt is, hogy százakárhány “társadalmi nem” (gender) létezik. Létezik, persze: amit elképzelünk, végül is létezik. “Nem bináris nemű” egyén. Ne már. Ezt tehát kiröhögöm. Megtehetem. Mert szabad vagyok. Az olyan bolsevik, szabadságellenes kormányokat meg, amelyek ideológiai alapon nyúlnak bele intézmények életébe – mélyen megvetem. Köpni kell. Mert már megint itt van a… Nem, nem a szerelem.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük