Rámpán viszik fel a súlyos betegeket a kamionos CT-hez

A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet udvarán ebben a hidegben is egy rámpán viszik fel és le a fekvő- és akut betegeket a kórházi udvaron lévő kamionba. Ebben a járműben van az a mobil CT, amit akkor szoktak használni, ha nem áll rendelkezésre a berendezés az intézményben.

A régi szolgáltató már, az új még nincs

Viszont a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban nem áll fenn ez a helyzet, hiszen a X. kerületi tömbben van egy „CT és MR, illetve DEXA csontsűrűség vizsgáló” központ az egyik épületben. Itt egy külsős szolgáltató végezte ezeket az eljárásokat, viszont lejárt a szerződése, az új szolgáltató pedig még nem működik.

Az átmeneti időszakban a fekvő- és akut betegek részére az eddigi vizsgáló épülete előtt elhelyezett mobil CT-n végzik a vizsgálatokat. Ez előreláthatólag két hónapig tart.

Csúszásveszély a rámpán

Az ideiglenes diagnosztikai állomás ajtajához csak egy hosszú rámpán lehet feljutni, amin egyébként kint van a csúszásveszélyre figyelmeztető tábla. A hvg.hu látogatásakor egy idős asszonyt több betegszállító együttes munkájával tudtak felgurítani a bejáratig.

Az intenzíven fekvő és a lélegeztetett betegeket eddig saját betegágyukon vitték át a vizsgáló épületbe, hiszen az ő esetükben fokozott jelentősége van annak, hogy minél kevesebbet mozgassák őket. Viszont a mostani rámpán nem tudják felvinni az ágyakat, ezért a legsúlyosabb állapotú betegeket először át kell fektetni egy betegszállító autóra, azon feltolni, majd arról átemelni őket a vizsgálóasztalra.

A kórházban vizsgált betegek nagy része olyan onkológiai beteg, akinek szüksége van kontrollra néhány havonta, illetve a kemoterápiához és a sugárkezelésekhez is feltétlenül kellenek ezek a vizsgálatok. Most őket hónapokig más kerületbe irányítják, az akut betegeket pedig a kamionban látják el.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük