“Rendőrpostások”(?) toborozzák az iskolőröket?

A rendőrség igyekszik jelentkezőket toborozni az iskolaőr státusz betöltésére azok körében, akik korábban a kötelékben dolgoztak, de korengedményes nyugdíjba mentek. Ennek érdekében névre szóló levélben keresik meg egykori kollégáikat, amit nem postán küldenek el nekik, hanem a helyi járőrszolgálatok munkatársai kézbesítenek – számolt be a Népszavának több érintett is.

Mégsem olyan vonzó gyerekeket rendszabályozni?

Többször beszámoltunk arról, hogy iskolaőrök “telepítését” határozta el a kormány azokba a tanodákba, ahol erre igény mutatkozik.

Járőrpostás….

Egy ilyen toborzólevél jutott el a Népszavához, amiben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hívja fel volt munkatársainak a figyelmét arra, hogy a megyében szeptembertől négy oktatási intézményben lesz iskolaőri szolgálat a rendőrség új állománycsoportjaként. Bár az iskolaőrök toborzása hivatalosan csak július 16-tól kezdődött, a levél július 9-i keltezésű.

A portál szerette volna megtudni az Országos Rendőr-főkapitányságtól, miért a járőröket használják „postásként”, a toborzás már július 16. előtt megkezdődött-e, s országos szinten eddig mennyien jelentkeztek iskolaőrnek, de kérdéseikre a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Aki kér, kap….

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma július 15-én közölte, hogy idén

ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök, feladatuk „az intézmények belső rendjének fenntartása” lesz.

Az iskolaőrök alkalmazásáról, feladatairól a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelentek meg újabb részletek. Így kiderült, hogy az őrség tagjai nem nyilatkozhatnak a sajtónak, s kényszerítő eszközeiket – mint a gumibot, gázspray, bilincs – csak a legvégső esetben használhatják.

Különvélemény….

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint még több oktatási, szociális és gyermekvédelmi szakemberre, prevenciós programokra lenne inkább szükség az iskolai erőszak visszaszorításához.

Az iskolaőrök toborzása július 24-ig tart,

felkészítésük pedig augusztus elején kezdődhet. A jogszabályok ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy a szeptember elsejei munkakezdést követő három hónapban is el lehessen végezni a komplex pedagógiai, pszichológiai, rendvédelmi képzést.

nyílt levél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük