Reszkess gyorshajtó, 1000 radar üldöz! – nyugi, nem nálunk

A közlekedésrendészet több mint 1000 radar bevetésétt tervezi ezer a nyáron a spanyol utakon, hogy megelőzze a gyorshajtás miatt bekövetkező baleseteket – írja az autoszektor.hu a autopista.es spanyol autós szakportálra hivatkozva.

Minden 4. halálos baleset oka a gyorshajtás

A gyorshajtás, illetve a nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel való közlekedés továbbra is az egyik fő halálozási ok a spanyolországi baleseti statisztikában. Minden negyedik halálos baleset valamilyen módon a gyorshajtással van összefüggésben. Belesetmegelőzési céllal ezért a spanyol közlekedésrendészet nagyszabású akcióba kezdett ezen a nyáron. A hagyományosan veszélyes útszakaszokon megsokszorozták a sebességmérők számát és a mérések gyakoriságát.

Az elmúlt években egyébként is brutálisan meghnövekedett a rendőrség által alkalmazott radarok száma, illetve az mérőeszközök változatossága. A klasszikus, rögzített és mobil radarok mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a Pegasus helikopterekre, illetve drónokra szerelt radarok. Spanyolországban különösen „népszerű” a rendőrök körében a Velolézer, ami egy hordozható sebességmérő kamera, ami az autósok számára gyakorlatilag láthatatlan és bármikor bárhová felszerelhető. nem kell hozzá állandó személyzet, automatikusan mér és továbbítja az adatokat a rendőrségi központba.

A radarok számának növekedése jól követhető

Spanyolországban 2005-ben még csak 85 radarja volt a rendőrségnek. Idén nyáron a bevethető sebességmérő eszközök száma már meghaladja az ezret. És még így is messze vannak az olyan országoktól, mint az Egyesült királyság, ahol 7200 radar működik, Franciaországtól, ahol a sebességmérő száma 4000 vagy Belgium, ahol a rendőrök 2300 radarral rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük