Banánköztársaság
Rovarokat lehet kóstolni a Szent István Egyetemen
Published
7 év agoon
Az elmúlt 24 órában óriási karriert futott be Fazekas Sándor földművelési miniszter kijelentése, miszerint „rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember”.
Sajnos rossz hírem van a miniszter számára, ázsiai mintára már egy évtizede kutatják a minél egészségesebb fehérjebevitel módját, amit a rovarok fogyasztása tökéletesen kiszolgálhat. Thaiföldön gyakran kerülnek a tányérra különféle tücskök, bogarak.
Nem is kell sokat keresgetni az interneten és máris olyan ínyenc receptekre bukkanhatunk, amelyek fő alkotórésze valamilyen rovar vagy bogár.
Lássuk csak: itt van a New Orleans-i sztárchef Aarón Sanchez bacönös, grillezett szöcskereceptje vagy Zack Lemann rántott szitakötői és Julian Medina szöcske tacója.
Ráadásul pénteken a Szent István Egyetem Deák Tibor Szakkollégiuma a budai campuson rendezi meg az I. Magyar Rovaripari Konferenciát.
A konferencia előadásai betekintést nyújtanak a rovarok felhasználhatóságára takarmányozási és élelmiszeripari vonatkozásban a magyar piacon az alábbi témákban: jogi szabályozás, rovartenyésztés, ipari felhasználhatóság, érzékszervi tényezők, fogyasztói fogadtatás, marketing, stb.
A rendezvény időtartama alatt lehetőség lesz különböző rovar eredetű termékek kóstolására.
Az előadók között van Antonovits Bence, aki a Little Food SCRL élelmiszertücsök tenyésztő startup termelésvezetője. A jelenleg jelenleg Belgiumban élő agrármérnököt elmondása szerint az élelmiszerrovarokhoz környezet- és természetvédő elkötelezettsége vezette.
Antonovits Bence: „Kollégáim elmondása szerint nagyon sokat változott a fogyasztói hozzáállás az elmúlt 5 évben. A téma ma már közbeszéd tárgya, a termékek ott vannak a nagy boltok polcain, és a kereslet rohamosan nő. Ugyan a rovarok még mindig kuriózumnak számítanak, ez jelentős részben az áruknak és a kínálat szűkösségének köszönhető.”
Antonovits elmondta: „Mivel a rovarok biológiai adottságukból adódóan sokkal alacsonyabb input és emisszió mellett állítanak elő adott mennyiségű fehérjét, így egyértelműen versenytársai lesznek a hagyományos gazdaságai állatainknak.”
A agrármérnök kifejtette, hogy: „minél több információval szolgálunk a fogyasztók számára, annál jobban nő a termék elfogadottsága. Alapvetően nagyon bizakodó vagyok a hazai piaccal kapcsolatban, jelenleg nem a fogyasztói attitűdöt látom a legnagyobb akadálynak.”
A tücsök nagyon ízletesen elkészíthető, és remek alapanyag feldogozott termékek előállításához. Íz szempontjából talán a lisztkukacot (Tenebrio molitor) és a bambuszférget (Omphisa fuscidentalis) említeném kedvencemként, olajon pirítva.
A Rovaripari Konferenciatámogatói között van az Eisberg és a Spar, valamint a Gödöllői Természetkutató Egyesület is.
Forrás: Deák Tibor Szakkollégium
Gábor György: Túlteljesítő, megfelelni igyekvő, szolgalelkületű tahók…..
Szerző
Friss
- A Mikulásgyárnak annyi – 119 megkeresett cég közül egy sem szponzorálta
- Háztartáspénz – Államháztartáspénz
- Mi történt a Magyar Színházban? – Miért kellett korházba szállítani 16 embert
- Schmidt Mária: Szájer József azért most tért vissza, mert kiváló képességű, kipróbált harcos (…) minden percét élvezem, amikor vele beszélgetek
- Kormányzati munkáshitel-csapda: néhány hónap munka nélkül és ugrik a kamattámogatás
- Ne törje a fejét, Juszt László kiszámolta: a heti kormányadósság főszáma 129.000.000.000 forint
- Karsai Dániel lelke mosolyoghat odaát: újabb ország csatlakozhat az eutanázia támogatóihoz
- Páros lábbal Karácsony Gergely altestébe
- Frissítve! Tűzvész a Ferencvárosban
- Mélyrepülésben az időjárás