Egy újabb megmentésre ácsingózó nemzeti magyar iparág képviselői kongatják a vészharangot jelezve, hogy ha mimagyrok nem hagyunk fel az élvhajhászással és továbbra is ki-ki a neki ízlő külföldi tejterméket vásárolja, akkor nekik végük.

Vissza a szocializmust?

Emlékeznek még, milyen volt, amikor virágzott a keleti blokk gazdasága? Nem volt más, mindenki örült, ha bármilyen minőségű cucchoz, kajához hozzájutott. Ezt kellene visszaállítani ahhoz, hogy némely nemzeti és magyar iparág megmaradhasson? Akarja ezt valaki?

A tejtermelő a soros….

Az Orbán-média azt sulykolja, hogy dübörgünk, akkor meg mi a bib? Vagy mégsem teljesen úgy van minden, ahogy mondják?

A piacgazdaság kemény dió, napról napra figyelni kell az újdonságokat, ötletelni, próbálkozni, minőséget előállítani. Ehhez persze tudni kell pár nyelven beszélni, mert hátha azok ott a kerítésen túl kitaláltak valami érdekeset. No és az sem árt, ha minél több iskolát végez a vállalkozókedvű, világot lát, tapasztal és olyat gyárt, ami megállja a helyét a világban. Bizony, nem szögesdróton belül, állami támogatással, hanem ésszel!

Hazai viszonylatban a tejtermelők számára az erősödő infláció, az input költségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent, többen abba is hagyhatják a tejtermelő tevékenységet

– hívta fel a figyelmet nem először a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Bizony, bizony….

A  tejtermelők képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni. A helyzetet még tovább rontották a teheneknél tapasztalt nyári hőstressz miatti problémák, apadt a tejmennyiség, csökkent a nyerstej beltartalma, nőttek az állategészségügyi költségek, a szárazság miatt nincs elég, vagy nagyon drága a silókukorica és a lucerna.

Nincs munkás…..

Egyre nehezebb a tejtermeléshez olyan “lojális” munkaerőt találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz, például állatgondozási és fejési feladatokat. Pedig ha béremelésekkel és egyéb juttatásokkal sem tudják megtartani a dolgozókat, akkor külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulniuk a tejtermelő gazdaságoknak, míg mások a robotizált fejésben gondolkoznak, amihez ugye nincs tőkéjük.

Aggyá bézt, vagy abbahagyjuk!

A helyzet olyan súlyos, hogy előbb-utóbb több tejtermelő kénytelen lesz termelési tevékenységét feladni

– figyelmeztetett a szakmai szervezet. Mint kifejtik, a nyerstej ára, mintegy 30 hónapja a kilogrammonkénti (1 kilogramm tej 0,971 liter tejnek felel meg) 91-101 forint közötti sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan kedvező, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek, stb. változása miatt nem tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Piaci elemzések szerint a tejtermelés szűkített önköltsége évente akár 10 forinttal is növekedhet megtermelt tej kilogrammonként. Az üzemi eredményekből pedig azt lehet kiolvasni, hogy 2018-ban és 2019-ben is folyamatosan romlott a tejtermelők helyzete. Minderről további sirámokat részletesebben a napi.hu-n olvashatnak.

Kálmán László nyelvésznek minderről ez jutott eszébe:

“Ne is zavarjatok mostanában, romokban heverek, nem tudom lelkileg feldolgozni, ami a tejtermelőinkkel történt. Már-már úgy látszott, hogy teljesen vissza tudják szorítani az importot, hogy végre az import tejtermékek árának többszöröséért vehessük a kiszámíthatatlan minőségű hazait. Erre most mi történik? Félkemény sajtból például az emberek szinte kizárólag importot vesznek.

Mért, csak azért, mert a magyar minden időpontban és minden helyen másképpen ehetetlen? És hol marad a hazafiság? Nem maradhat ez így, növelni kell a támogatásukat, plusz jól megemelni az árakat, hogy végre megint mindannyian csak a szűk magyar választékban dúskáljunk, sokszoros áron. Hát nem az a szent kötelességünk, hogy fenntartsuk a saját termelőinket?”

Szóval, a helyzet az, hogy amíg minden blődséget beszopunk Orbánéktól, addig ne számítsunk változásra. Újabb választás, újabb lehetőség! Döntsön mindenki belátása szerint!

1 hozzászólás

  1. Ezt már megszoktuk a parasztok, bocs a termelők mindig sírnak valamiért, leginkább a pénzbeli támogatásért !!!
    Én csak azt szeretném tudni a régi gazdák vajon miért nem a markukat tartották csupán, hanem inkább dolgoztak a gazdaságaikban rendesen !!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét