Bulvár
Savanyúság télire kicsit másként – Na és ráadásul egy különös befőtt
Befőtt és savanyúság télire, amit kevésbé ismernek.
Lassan vége a befőzések, téli savanyúságok eltétele időszakának, de talán nem késtünk le nagyon egy izgalmas savanyú paprika recepttel. Az olajos paprika nagyon finom savanyúság és nem is nehéz elkészíteni. Ha valami finom és különleges receptet keresel, a szőlő befőttünk is neked való.
Hozzávalók
2 liter víz
fél liter ecet,
30 – 35 dkg cukor,
1 kanál só,
2 dl olaj,
fél csomag szemesbors,
5 kg paprika. (több fajta)
Elkészítés
A megmosott paprikát kicsummázom, a paprika méretétől függően negyedelem vagy felezem. Megmosom ismételten és lecsöpögtetem,
elkészitem a levet amiben megfőzöm. 2 liter viz, fél liter ecet, 30-35 dkg cukor, 1 kanál só, 2 deci olaj, fél csomag szemes bors a lé kb 5 kg paprika mennyiséggez elég.
Amikor felforr akkor egy szürő kanálnyi paprikát beleteszünk lefedjük és ha újra forr kiszedjük, mert a paprika hamar ellágyul. Üvegekbe tesszük majd ha már nincsen több paprika akkor rátöltjük a levet és hagyjukúgy 6 óra hosszat amig a lé mindenhova beszivárog, majd újra töltünk rá levet és ekkor már lezárjuk és mehet a polcra.
Sebők Jánosné Palincsár Ibolya receptje és fotója.
+1 ráadás: szőlőbefőtt
A befőttekhez bármilyen szőlőt felhasználhatunk, amit szeretünk, akár vegyes szőlőből is készülhet, hogy több féle ízű legyen.
Hozzávalók:
szőlő,
cukor,
szegfűszeg,
nátrium benzoát (kihagyható).
Elkészítés:
A megmosott szőlőszemeket üvegbe pakolom kb. az üveg válláig, a tetejére egy evőkanál cukrot tettem és szegfűszeggel ízesítettem, ez kihagyható.
Feltöltöm hideg vízzel, az üvegeket lezárom és nedves dunsztban a gyöngyözéstől számítva nagyjából 30 percig dunsztolom.
Tetőket leellenőrzöm, ha kell még rászorítok és fejtetőre állítom 10 percre. Utána száraz dunsztba teszem. Aki szeretne, egy kevés nátrium benzoátot is tehet a tetejére, de ha jól ki van dunsztolva, anélkül is el kell állnia.
Tipp:
Kellemes íze mindenkit elbűvöl, fogyaszthatjuk befőttként, készíthetünk belőle szószokat, de bármilyen más étel elkészítéséhez is fel lehet használni, mint frissen.
(Ketkes)
Friss!
- Libafeszt – Mi szem-szájnak ingere KiskunfélegyházánMegosztás Hamarosan indul a Libafeszt! Libából készült ételek versenyével, jubileumi néptánctalálkozóval, Ludas Matyi sakk- és futóversennyel, baromfitermékek vásárával és libamakett-festésével is készülnek a huszonötödik libafesztiválra szeptember közepén Kiskunfélegyházán. Ez is lesz, meg ez is, meg ez is! Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a programokat sorolva elmondta: a jubileumi libafesztivál szeptember 13-án A… Read more: Libafeszt – Mi szem-szájnak ingere Kiskunfélegyházán
- Búcsú a napraforgótól? – Mennyi lesz az annyi?Megosztás A klímakatasztrófa, lánynevén klíma változás, egyre több és több növényt töröl ki a honi termesztők listájáról. Legutóbb a napraforgó esetleges „kimúlásáról” cikkezett egy szakmai fórum. Pedig híresen nagy túlélő Magyarországon a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely az egyike a legjobban alkalmazkodó növénynek, így a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékviszonyokhoz is. Az idei,… Read more: Búcsú a napraforgótól? – Mennyi lesz az annyi?
- Augusztus 20-án sem csak a várbeli és a dunai programok érdekesekMegosztás Augusztus 20-án a nap a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik, majd a hagyományos tisztavatás következik, és még ugyancsak a belvárosban a Vörösmarty téren a Csárdafesztivál, ami méltó versenytársa lehet a Várkert Bazár előtti Magyar Ízek utcájának. „Ez a belváros” 2024. augusztus 20-án a központi rendezvények keretében tartják a Szent István Napi díszünnepséget a Kossuth téren,… Read more: Augusztus 20-án sem csak a várbeli és a dunai programok érdekesek
- Égen-földön lecsó – Így főzi a nagyvilágMegosztás A nyár egyértelműen a lecsó évada. Normális országokban ilyentájt a paprika, paradicsom, hagyna és az egyéb hozzávalók dömpingáron kaphatók. Utazzunk együtt a lecsó körül. Alap lecsó Hozzávalók 40dkg paradicsom 80dkg paprika 2fej hagyma 5dkg füstölt szalonna (opcionális) 2ek olaj 1ek pirospaprika só. Így készül A lecsó elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk.… Read more: Égen-földön lecsó – Így főzi a nagyvilág
- Így lesz tökéletes – Húsvéti tojásfőzési trükkökMegosztás A húsvét miden évben megnöveli a főtt tojások renoméját, ilyenkor sokkal többet fogyasztunk ezekből mint az év bármely más időszakában, hiszen a tojás és a főtt sonka „együtt jár”. Szakértők azt mondják, hogy a 7-10 naposnál nem régebbi az ideális a főzéshez és könnyű a hámozása. Sajnos a boltba vásárolt tojásoknál ez nem garantált… Read more: Így lesz tökéletes – Húsvéti tojásfőzési trükkök
Szerző
Friss
- „Ide figyeljenek emberek!” – Elmarasztaló ítélet egy meg nem törtét cselekmény után
- Óvodabezárási hullám Csepelen
- Már megint naivságunk áldozatai lettünk: felkészültek az illetékesek a havazásra
- Barátság-horoszkóp itt és most
- Hull a hó és ez most (állítólag) nem érte váratlanul az illetékeseket – Mit jósol mára Pártai Lucia + orvosmeteorológia
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár