BulvárEtető

Savanyúság télire kicsit másként – Na és ráadásul egy különös befőtt

savanyúság, befőtt

Lassan vége a befőzések, téli savanyúságok eltétele időszakának, de talán nem késtünk le nagyon egy izgalmas savanyú paprika recepttel. Az olajos paprika nagyon finom savanyúság és nem is nehéz elkészíteni. Ha valami finom és különleges receptet keresel, a szőlő befőttünk is neked való.

Hozzávalók

2 liter víz

fél liter ecet,

30 – 35 dkg cukor,

1 kanál só,

2 dl olaj,

fél csomag szemesbors,

5 kg paprika. (több fajta)

Elkészítés

A megmosott paprikát kicsummázom, a paprika méretétől függően negyedelem vagy felezem. Megmosom ismételten és lecsöpögtetem,

elkészitem a levet amiben megfőzöm. 2 liter viz, fél liter ecet, 30-35 dkg cukor, 1 kanál só, 2 deci olaj, fél csomag szemes bors a lé kb 5 kg paprika mennyiséggez elég.

Amikor felforr akkor egy szürő kanálnyi paprikát beleteszünk lefedjük és ha újra forr kiszedjük, mert a paprika hamar ellágyul. Üvegekbe tesszük majd ha már nincsen több paprika akkor rátöltjük a levet és hagyjukúgy 6 óra hosszat amig a lé mindenhova beszivárog, majd újra töltünk rá levet és ekkor már lezárjuk és mehet a polcra.

Sebők Jánosné Palincsár Ibolya receptje és fotója.

+1 ráadás: szőlőbefőtt

A befőttekhez bármilyen szőlőt felhasználhatunk, amit szeretünk, akár vegyes szőlőből is készülhet, hogy több féle ízű legyen.

Hozzávalók:

szőlő,

cukor,

szegfűszeg,

nátrium benzoát (kihagyható).

Elkészítés:

A megmosott szőlőszemeket üvegbe pakolom kb. az üveg válláig, a tetejére egy evőkanál cukrot tettem és szegfűszeggel ízesítettem, ez kihagyható.

Feltöltöm hideg vízzel, az üvegeket lezárom és nedves dunsztban a gyöngyözéstől számítva nagyjából 30 percig dunsztolom.

Tetőket leellenőrzöm, ha kell még rászorítok és fejtetőre állítom 10 percre. Utána száraz dunsztba teszem. Aki szeretne, egy kevés nátrium benzoátot is tehet a tetejére, de ha jól ki van dunsztolva, anélkül is el kell állnia.

Tipp:

Kellemes íze mindenkit elbűvöl, fogyaszthatjuk befőttként, készíthetünk belőle szószokat, de bármilyen más étel elkészítéséhez is fel lehet használni, mint frissen.

(Ketkes)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez is finom!

Friss!

About Author