Sorting by

×

Sberbank közleménye: a Visa és a MasterCard nélkül is folytatni tudja a belföldi fizetési forgalmát!

Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank biztosítani akarja, hogy az emberek a Visa és MasterCard hitelkártyák felfüggesztését követően is tudjanak kártyájukkal fizetni és pénzt felvenni – közölte a bank vasárnap. A bank a Visa és a MasterCard nélkül is folytatni tudja a belföldi és részben külföldi fizetési forgalmát a közlemény szerint.

A Visa és a MasterCard

fizetési forgalom bonyolítására szakosodott pénzintézetek szombaton jelentették be, hogy felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajna elleni orosz támadás miatt. A folyamat állítólag néhány napig tart.

Ezt követően az Oroszországban kibocsátott kártyák külföldön már nem működnek majd, az országon kívüli pénzintézetek által kibocsátott hitelkártyákat pedig már nem lehet használni Oroszországban

– közölték.

A Mir logóval ellátott készpénzkártyák a hírek szerint továbbra is működnek Törökországban, Cipruson és néhány más országban. A Mir az orosz központi bank fizetési rendszere.

A Sberbank szerint a Visa és a MasterCard lépése nem lesz hatással az Oroszországon belüli fizetésekre,

az üzletekben vagy az online kereskedelemben, illetve az átutalások lebonyolítására. Hangsúlyozták, hogy

a banki tranzakciókat a nemzetközi rendszerektől függetlenül is le lehet bonyolítani. A külföldi kifizetések lesznek csak “korlátozottak”, a külföldön élőknek a lehető leghamarabb fel kell venniük pénzüket a kártyájukról, vagy kifizetniük a nagyobb kiadásokat, mielőtt a rendszerek leállnak

– közölte a bank.

A több orosz bankkal szembeni nyugati szankciók miatt napok óta nem lehet külföldi hitelkártyával rubelt felvenni ezeknek a pénzintézeteknek az ATM-jeiből. Hosszú sorok alakultak ki néhány még működő gépnél. Sokan a bankfiókoknál próbálkoznak pénzt felvenni vagy lezárni számláikat.

A Sberbankra még nem vonatkoznak szankciók.

Az orosz központi bank többször is hangsúlyozta, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, az ATM-ek továbbra is feltöltődnek pénzzel, és a számlákon lévő betétek biztonságban vannak. A rubel árfolyama nagyot gyengült a főbb devizákkal szemben.

 

Sberbank közleménye: a Visa és a MasterCard nélkül is folytatni tudja a belföldi fizetési forgalmát

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.