Schmidt Mária soha nem adja fel

Ilyen a világon nincs! Ahelyett, hogy odaírták volna Pruck Pál nevét az őt ábrázoló falfestményre, inkább lefestették az egészet.

Hosszú volt a per

Májusban – másfél év pereskedés után – a bíróság végre kimondta, hogy az 1956-os plakátfotón nem a hihetetlen történeteivel kampányoló Dózsa László, hanem Pruck Pál szerepel. A 2000-ben elhunyt pesti srác lánya perelte a Schmidt Mária vezette közalapítványt, mert azt szerette volna elérni, hogy tüntessék el  Dózsa László nevét a plakátokról, és kérjenek bocsánatot.

Kegyeleti jogot sértett Schmidt Mária alapítványa

A bíróság ítélete szerint a közalapítvány kegyeleti jogot sértett azzal, hogy a fotón Dózsa nevét és adatait tüntette fel, ezért kötelezték az alperest, hogy 15 napon belül magánlevélben fejezze ki a sajnálkozását a felperesnek, és minden – még mindig elérhető – kiadványon cseréljék le Dózsa nevét és adatait Pruckéra, egyúttal a további jogsértéstől is eltiltották a közalapítványt.

Javítás helyett inkább lefestették

De úgy tűnik, hogy Schmidt Mária soha, de soha nem adja fel, még akkor is megtalálja a győzelem útját, amikor a valóság és az igazságszolgáltatás is lemondott arról. Sikerült ugyanis a már amúgy is hibátlan történetet még szebbé tenniük:ahelyett, hogy odaírták volna Pruck Pál nevét az őt ábrázoló falfestményre, inkább lefestették az egészet fehérre.

A tűzfal a zuglói kormányzat tulajdona

A 444.hu megkereste a zuglói önkormányzatot, hogy most is ők léptek-e, februárban ugyanis a botrány után a baloldali vezetésű zuglói önkormányzat volt az, ami felszólította a FrankDigitál Médiaügynökséget Dózsa László nevének eltávolítására, mivel a falfestmény egy önkormányzati tulajdonú épület tűzfalán volt, az ügynökség pedig az ’56-os emlékév egyik lebonyolítójaként felelt a falfestményért.

Még értesítést sem kaptak a kép lefestéséről

Az önkormányzat ezt válaszolta: „A zuglói önkormányzatnak 2018. szeptember 13-ig van szerződése a FrankDigitál Médiaügynökséggel (56-os emlékév lebonyolítója) a fal használatáról. A szerződés lejárta után kellett volna a falat eredeti állapotában – azaz fehérre festve – visszaadni az önkormányzat használatába az ügynökségnek. Az önkormányzat nem kezdeményezte a szerződés módosítását, és nem is kérte az ügynökséget, hogy korábban távolítsa el az egész festményt.”

Az önkormányzat elárulta azt is, hogy semmilyen értesítést nem kapott a festésről. Június 21-én vették észre, hogy festik a falat. A munkálatok kezdetéről a 168 Óra is beszámolt.

Csak azért sem!

Tehát ugyan szeptemberig kint maradhatott volna a Pruck Pált ábrázoló festmény, de a felelősei már júniusban eltávolították az egészet, ahelyett, hogy ráírták volna egy ’56-os pesti srác nevét, miután kiderült, hogy egy olyasvalakit írtak rá, akinek köze nem volt az egészhez.

(Forrás: 444.hu)

Vonatos Orbán graffiti a Dob utca sarkán – nem Banksy festette

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük