Semjén boldog, sok az egyházi suli!

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és KDNP-s tótumfaktum büszkén jelentette, hogy 2010 óta megduplázódott az egyházi fenntartású iskolák és tanulók száma. 

Isten segedelmével….

Számszakilag ez azt jelenti, hogy cirka 200 tanuló jár átlagosan egy-egy intézménybe, ugyanis a miniszterelnök-helyettesi tájékoztatóból kiderül:

Ma Magyarországon 1067 egyházi közoktatási intézmény van, amelyekbe mintegy 220 ezer gyermek jár.

Rétvári Bence szerint

Nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi, hiszen évszázadok során bizonyította, hogy mindig képes a megújulásra

Semjén tanévet nyitott

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda most kezdte meg első tanévét, miután a szülők, a tantestület, a kapuvári önkormányzat, a tankerületi központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta, hogy az állami fenntartású Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium beleolvadjon a Páli Szent Vince katolikus iskolaközpontba.

Bár lehet Semjén más látszatot szeretne kelteni,

de az egyházi iskolák számának növekedése csak közvetetten az egyházak állami támogatása miatt, sokkal inkább az Orbán-kormány közoktatási területen véghez vitt aránytalan átalakításai miatt öltött ekkora mértéket.

 • az egyházi iskolás diákokra négyszer több állami támogatás jut, mint az állami iskolák diákjaira
 • nincs kötelező állami tankönyv
 • sokkal több lehet a tantervi eltérés
 • külön felvételiztethetnek, jobban válogathatnak a diákok között

A miértekre nincs válasz….

Arató Gergely szerint

Ma egy egyházi iskolába járó gyerek háromszor annyit ér a kabinetnek, mint az állami iskolába járó társa, ugyanis ennyivel több az egyházi iskolák normatív támogatása

Összefoglalva elmondhatjuk,

hogy 2017-ben az állam az egyházi iskolákba és óvodákba járó gyerekek után a személyi kiadásokon felül még 33,2 milliárd forintot ad működési kiadásokra.

Ha a magyar állam ugyanilyen normatívát biztosítana az állami iskoláknak is, akkor 79 milliárd forinttal kellene többet adnia a saját iskoláinak és óvodáinak. 2018-ban (változatlan létszámokat feltételezve) az egyházi iskolák várhatóan 41,5 milliárd forintnyi működési támogatást kapnak, míg a saját intézményeinek az állam várha­­tóan csak 42,3 milliárdot biztosít majd.

Ha 2018-ban az állam minden gyereket egyformának tekintene, akkor az egyházi iskolák működését alapul véve 112,5 milliárd forinttal kellene többet fordítania az oktatásnak erre a szegmensére.

Az állami iskolákban az egy tanulóra jutó éves dologi kiadási keret 2017-ben 57 651 forint, ami az egyházi iskoláknak járó normatív keret 36 százaléka.

2018-ban a két fenntartótípus közti különbség tovább növekszik: a törvény rendelkezése szerint a KK dologi kiadási kerete 5,15 százalékkal csökken, míg az egyházi iskolák működési normatívája 25 százalékkal, 200 ezer forintra emelkedik (Forrás)

Mivel a püspök az egyházmegye teljhatalmú ura,

az egyházi iskolákkal kapcsolatos döntésekbe a szülőknek és az érintetteknek nincs jogorvoslati lehetősége.

megosztás

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Semjén boldog, sok az egyházi suli!

 • 2019.09.02 - 14:11
  Közvetlen hivatkozás

  Ilyen feltételek mellett kész csoda, hogy egyáltalán van még állami iskola! Még több pénzt az egyháziaknak! Csapna beléjük a mennykő! Álszent barmok.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük