Egészségünkre!

Semmelweis-nap: ma zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak is

Semmelweis

Nem nyitnak ki ma a háziorvosi, a fogorvosi és a szakorvosi rendelők, valamint a védőnői tanácsadók és a gyógyszertárak sem.

A Semmelweis-nap, július 1-je az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is.
    A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosított. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településen vagy megyénként, akár kilistázva) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet tájékozódni, az ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ elérhetőségen.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, “az anyák megmentője” születésnapján, július 1-jén tartanak.

Belügyminisztérium: a biztonság és az egészség az első

A koronavírus-járvány, az oltási program és az elhúzódó orosz-ukrán háború is rávilágított arra, hogy a biztonság és az egészség az első – írta a Belügyminisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írták, a kormány a Semmelweis-nap alkalmából is köszönetet mond az egészségügyben dolgozóknak és biztosítja őket arról, hogy továbbra is prioritásnak tekinti anyagi megbecsülésüket, munkakörülményeik és ezáltal a betegellátás színvonalának javítását.

A kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, idén az egészségügyi béremelésekre 257 milliárd forintot fordítanak. Hozzátették: az ápolók bére átlagosan háromszorosára emelkedett, legutóbb idén januárban volt 21 százalékos ápolói béremelés. Az orvosoknál “történelmi mértékű” a béremelés, a szakorvosok jelenleg az ötszörösét vagy akár a kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, és béremelésük 2023-ban is folytatódik.

Kitértek arra is, hogy jelentősen javult a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosi praxisok anyagi támogatása is. Az orvosi és az ápolói pályára készülő fiatalokat a kormányzat jelentős összegű ösztöndíjakkal segíti. A kórházak, rendelők korszerűsítése, a béremelések, az ösztöndíjak hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi hivatás megbecsült és kiszámítható megélhetést nyújtson .

Az országban sok egészségügyi beruházás történt és történik azért, hogy Magyarország “képes legyen az egészségügyben is a saját lábán állni”.

Semmelweis-nap van, a magyar egészségügy napja. De vajon van-e okunk ünnepelni? – tette fel a kérdést Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője

“A magyar egészségügyet jelenlegi állapotában aligha. Akiket minden nap ünnepelni kell, azok az egyre romló körülmények között is helytálló egészségügyi dolgozók. Nem lehetünk elég hálásak a munkájukért, hiszen sokszor az életünk múlik rajtuk. De sajnos látjuk azt is, hogy a méltatlan körülmények miatt sokan hagyják el a pályát: osztályok zárnak be, szülészeteken függesztik fel a munkát egyes napokra, amivel veszélybe kerülnek a betegek, az ország másik felébe irányított szülő nők.”

Semmelweis-nap

Ez így nem mehet tovább, azonnali beavatkozás kell a kormány részéről!

“Ezért sürgetjük már régóta, hogy az egészségügyi szakdolgozók kapjanak tisztességes béremelést, de a kormány erre nem hajlandó, a jövő évi költségvetési tervben is arányosan kevesebb pénzt szán az egészségügyre, mint ami 12 évvel ezelőtt, kormányra kerülésük előtt volt. Közben viszont látjuk, hogy más területekre jut pénz: a miniszterelnök béremelésére, fideszes alapítványokra, a köztársasági elnök költségvetésére futja, azokra viszont, akik ismét bizalmat szavaztak ennek a kormánynak, már nem. Ennek a károsultjai ugyanis az egészségügyi dolgozók mellett mi mindannyian vagyunk.”

MSZP: több pénzt kell fordítani az egészségügyre!

A költségvetési források növelését, a minőségbiztosítás és átláthatóság megteremtését kérte az egészségügyben Szelényi Zoltán sebész főorvos Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselővel közösen pénteken.

Az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjének Facebook-oldalán, a Semmelweis-napon közvetített online sajtótájékoztatón a főorvos elmondta, 2010 után az egészségügyre fordított költések a GDP 5 százalékról 4,7 százalékra csökkentek, ami régiós szinten is a legalacsonyabb. Megjegyezte, tavaly 6,4 százalékra javult ez az arány, a többletet azonban koronavírus-járvány miatti beszerzések adják.

Szelényi Zoltán azt kérte, emeljék a GDP 7 százalékára az egészségügyi ráfordításokat, emellett megfelelő minőségbiztosítást is javasolt, mivel – mint mondta – a magyar lakosság egészségügyi mutatói rendkívül rosszak, alacsony az egészségben eltöltött évek száma.

Hozzátette: támogatja, hogy az egységes európai egészségügyi unió keretében meghatározzák az egészségügyi minimumfeltételeket és azt, hogy legyen látható, mennyi pénzért mit kap a páciens, ha egészségügyi ellátást vesz igénybe.

Szelényi Zoltán javasolta az átláthatóságot is, hozzátéve, hogy az különösen a járványadatokkal kapcsolatban volt aggályos. Sürgette az egészségügy évtizedek óta húzódó rendszerszintű átalakítását is.

A szocialista Ujhelyi István szerint az egészségügy a legkomolyabb válságágazata a magyar közigazgatásnak

Beszámolt arról, hogy ő az európai egészségügyi unió egyik kezdeményezője és javaslatára csütörtökön új egészségügyi kerekasztal alakult az EP-ben, többi között az európai orvosok, kórházak és gyógyszerészek szakmai érdekképviseleteinek közreműködésével. A céljuk, hogy egységes álláspontot közvetítsenek a jövőben az európai intézményeknek, például az európai egészségügyi unió megvalósításával kapcsolatban, amely minden tagállamban minimumkövetelményeket támasztana az ellátórendszerekkel szemben – részletezte.

Elmondta, hogy találkozót kezdeményezett az egészségügyért felelős Pintér Sándor belügyminiszterrel, a találkozó a napokban létre is jön.

Forrás: MTI / MSZP

Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebész fog műteni a Semmelweis Egyetemen

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!