Soros György: Büszke vagyok az ellenségeimre

A milliárdos pénzpiaci guru, a liberális, nyitott társadalmak elkötelezett, aktív híve ez úttal a New-York Timesnek adott interjúban fejtette ki a véleményét többek között a jövő évi amerikai választások és a Wall Street hatalma mellett kínáról is. 

Putyintól-Xi Jinping-ig

Soros, akinek élet-halálra szóló támadásából egyre inkább visszahúzódik a magyar kormányfő és adminisztrációja, New-York-i lakásában kifejtette az újságírónak, hogy nemcsak arra büszke, hogy vannak ellenségei, de azok listájára is az.

A névsor valóban impozáns, hogy csak a legfontosabbakat említsük, Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Benjámín Netanjáhu, Xi Jinping kínai elnök, a gazdaság irányítója és akkor még a legkülönbözőbb összeesküvéselméletek gyártóit nem is említettük.

Ellenségei közül van, akire odafigyel az idős emberbarát és van akit nem kezel valódi problémaként. Szerinte jelenleg a világra a legnagyobb veszélyt Kína első számú vezetője, Xi Jinping jelenti, róla azt mondta:

“Ő a legsúlyosabb fenyegetés a nyitott társadalom számára. A övé egy másik rendszer. Ez teljesen ellentétben áll, átlósan ellentétes a miénkkel. (…)Egyáltalán nem vagyok anti-kínai. Én csak Xi Jinping ellen vagyok.” 

Elnökválasztás 2020.

Soros szerint képtelenség, hogy a Wall-Street bele tudjon szólni a jövő évi választásokba.

Amerikában több főutca van, mint mellékutca, így azon kívül, hogy pénzforrásokat biztosít szerinte a Wall-Street nem tud érdemben elnököt választani.

Soros György támogatja Elizabeth Warrennnt, aki a demokraták egyik lehetséges elnökjelölője, 12 másik társa mellett.  Warren egyik fő programpontja, hogy -akárcsak Európában- úgy Amerikában is legyen mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás.

A választással és az amerikai társadalmi, gazdasági folyamatokkal összefüggésben is megemlítette a szenátor nevét, hiszen  ismét megerősítette, hogy támogatja a gazdagok magadóztatásának gondolatát.

A globalizációról

Soros György a globalizáció egyik legismertebb támogatójaként úgy látja, hogy a folyamat megrekedése hamarosan visszafordul, és csak egy átmeneti megbicsaklásról beszélhetünk, aminek a mélypontja szerinte : Trump megválasztása és a Brexit volt. Innen már csak felfelé vezethet az út.

Végezetül egy nagyon fontos mondat ismét a jövő évi választásokról:

“Nem támogatok senkit, mert bárki győz, szeretnék vele együtt dolgozni.”

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük