Stop elektrosokk! —  egy embertelen gyógymód (?) alkonya

Egészségügyi szakemberek írták alá azt a levelet, melyben a brit egészségügyi minisztert szólítják fel az elektrosokk-kezelések betiltatására – írta meg az IgenDe

Mi is az az elektrosokk?

Matt Hancock, a brit egészségügyi miniszter nem mindennapi levelet kapott július 10-én: negyvenen követelték tőle, hogy vizsgáltassa ki az elektrosokk-kezelések létjogosultságát, ennek megtörténtéig pedig szüntesse be annak használatát. Sőt, szó szerint arra szólítják fel a nehéz helyzetbe került minisztert, hogy az egész egészségügyi terület nevében kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az életét ez a kezelés tette tönkre.

Az elektrokonvulzív terápiát (ECT) majdnem egy évszázada használják a pszichiátriákon kezelésre, ideértve a depressziót, katatóniát és skizofréniát.
A használatát alátámasztó bizonyítékok azonban gyenge lábakon állnak, míg a lehetséges mellékhatásai – beleértve a memóriavesztést, látási problémákat és a traumát – gyakran okozzák az állapot romlását.

A testet védik, de a tudatot…

Ma már egy igen erős izombénítószert (szukcinilkolin) fecskendeznek a páciens ereibe, mielőtt megkezdik a beavatkozást. Ennek hatására átmenetileg minden egyes izom lebénul a testben a szívet kivéve, így a beteg lélegeztetőgépre van kötve, mialatt a nagyfeszültségű áramot keresztülvezetik a koponyáján.

Az epilepsziás nagyroham, amit az elektromos impulzusok hivatottak kiváltani, ezáltal apró lábujjmozdulatokká szelídülnek. Ellenben a páciens agya maradéktalanul átélheti a görcsroham élményét, akár fél órán keresztül is. Sőt, a pszichiáter csak akkor elégedett a kezeléssel, ha az EEG készüléken monitorozva megfelelő erősségű és időtartamú rohamot tudott előidézni betegénél – ez jelenti a “terápiás értékű kezelést”.

Néhányan az aláírók közül

A levél egyik írója, Dr. Sue Cunliffe, Worcestershire-ből azt mondta:

„Az emberek nem hinnék, hogy egy olyan primitív dolog, mint az ECT még mindig használatban van a modern pszichiátriában. Ezt évtizedekkel ezelőtt be kellett volna tiltani.”

Dr. Cunliffe állítása szerint kénytelen volt abbahagyni gyermekorvosi karrierjét az agykárosodás miatt, amit az egy év alatt kapott 21 ECT-kezelés okozott – ez majdnem kétszerese az ajánlott kezelésszámnak.

“Olyan állapotba kerültem, hogy az arcokat nem tudtam felismerni, kezeim önkéntelenül rángtak, és nem tudtam egyenes vonalban járni”

– mondta. Érthetetlenül beszélt, és küzdött a szavak kiolvasásával, vagy akár csak azzal is, hogy emlékezzen rájuk. Azt mondta, ez erősen befolyásolta a memóriáját is.

Egy másik aláíró, klinikai pszichológus, Dr. Lucy Johnstone Bristolból, azt mondta:

„A köztünk lévő ECT-kezelteketsúlyos pszichológiai trauma érte, és kognitív működésük egy életre szólókárosodást szenvedett.”

A múlt hónapban a Harvard Orvosi Egyetem (Egyesült Államok) és a Kelet-Londoni Egyetem pszichológusai által végzett felülvizsgálat (korábbi ECT-kutatásokat elemeztek ki)arra az eredményre jutott, hogy az hatástalan a depresszió kezelésében. Ugyanolyan hatékonyak voltak a „placebo” kezelések, ahol a betegek úgy gondolták, hogy ECT-n esnek át, de valójában nem haladt át áram az agyukon.

Dr. John Read a Kelet-Londoni Egyetemről, aki szintén aláírója a miniszternek címzett levélnek, azt mondta, hogy azok a bizonyítékok, amelyekreaz ECT használatát alapozták,

„a legalacsonyabb minőségűek, amit 40 éves karrierem során láttam”.

A brit Pszichiátriai Királyi Főiskola (Royal College of Psychiatry) azonban továbbra is támogatja használatát, mondván, hogy „életmentő” lehet a súlyos depresszióban szenvedő betegek számára.

Magyarország

Az elektrosokk-kezelés hazánkban is alkalmazásban van, mind a mai napig aktívan használják több intézményben is. Az ECT mellett kampányoló Gazdag Gábor pszichiáter egy korábbi nyilatkozata szerint nem létezik ennél hatékonyabb módszer a súlyos depresszió kezelésére. Arról viszont, hogy pontosan hogyan is működik, nem tudott mit mondani, ahogyan szerinte a világon senki sem tudna.

Ami viszont kétségtelen: sok más probléma mellett életre szóló memóriavesztést képes okozni, melyről mostanáig rengetegen számoltak be, akik átélték a sokk-kezelést. Bár a pszichiáterek úgy beszélnek róla, hogy hatékonyan megelőzi az öngyilkosságot, amikor valaki véglegesen elfelejt 10 év házasságot, főiskolai tanulmányokat és a szerettei neveit, az még inkább sarkallhatja őt arra, hogy eldobja magától az életét.

Egy ellenvélemény

Amikor Ken Kesey megírta a Száll a kakukk fészkére című regényét egy hadikórház elmeosztályán betegfelvigyázóként szerzett tapasztalatai alapján, talán maga sem gondolta volna, hogy munkája milyen – évtizedekig elnyúló – hullámokat kelt a közgondolkodásban. Ehhez persze az is kellett, hogy Michael Douglas bátor produceri munkájával, Miloš Forman nagyszerű rendezésével és Jack Nicholson feledhetetlen alakításával Randle P. McMurphy története sok embert megérintsen az 1975-ös filmadaptáció révén. A film azonban egyszersmind hatalmas pofont adott az ECT-kezeléseknek, amelyek rossz híre a mai napig nem oszlott el teljesen. A kutatások azonban azt mutatják, hogy felfedezése után közel 80 évvel az ECT továbbra is az egyetlen igazán hatásos terápia a rezisztens depresszió, a bipoláris affektív zavarok és a skizofrénia néhány fajtájának kezelésére. (HáziPatika)

(A teljes  cikket elolvashatja az IgenDe.hu oldalán!)

cigireklám

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük