Óriási botrány Sarkadon, fejbelőtték a Nemzeti Vágtán bukott lovat

Egy baleset és az időbeni csúszás miatt maradt el a sarkadi Nemzeti Vágta döntője május elsején. A verseny második selejtezőjében bukott lovas, Szabó Erzsébet a kórházban tért magához és tudta meg, hogy lova elpusztult.

Három kórházban töltött nap után térhetett haza Szabó Erzsébet, aki jelenleg a füzesgyarmati otthonában lábadozik. A gyerekek lovagoltatásával foglalkozó edzőt csütörtökön reggel engedték ki a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházából. A vizsgálatok szerint a baleset következtében erősen zúzódtak a bordái, megsérült a tüdeje. A galopp számban induló versenyző nem emlékszik tisztán az esés utáni pillanatokra.

– A harmadik pályáról indultam, jól sikerült a rajt, a mezőny elejére kerültem egy másik versenyzővel. Az első kanyarig minden rendben ment, ekkor a mellettem lévő lovas bevágott elém, megelőzött, amitől megtorpant a lovam és irányt váltott. Nem a kanyar ívén fordult, hanem kihajtott a közönség felé, megcsúszott és elestünk. Körülbelül 4-5 métert csúszhattam a földön. A párom rohant a segítségemre. Elmondása szerint nyitott szemmel feküdtem a földön, és szorítottam a szárat – idézte fel a történteket Erzsébet. – A következő emlékem a kórházból való, ahol elvégeztek egy sor vizsgálatot, voltam CT-n, hasi ultrahangon és megröntgenezték a bal karom.

A Kondoros színeiben induló Erzsébet negyedszer vett részt a Nemzeti Vágta előfutamán, minden alkalommal a második helyre futott be. A mostani versenyen Címer nevű lovával nevezett, aki három éve, nyers lóként került hozzá.

– Örömmel fogadtam, amikor felkértek a kondorosiak a versenyre, mert ezzel a lóval tavaly versenyeztem először Tiszafüreden. Másodikok lettünk, amit nagyon pozitívan éltem meg. Ott egy rettentő jó pálya van, minden nagyon jó volt. Úgy gondoltam, hogy kipróbálom magunkat Sarkadon is. Nem szeretnék vádaskodni, de úgy érzem, nem volt sportszerű a versenytársamtól a keresztezés. Ráadásul a pálya is alkalmatlan az efféle versenyek megrendezésére, túl szűk, füves. A bejáráskor azt is elmondták, hogy majd csak az első kanyar után előzzünk, mert úgy biztonságosabb.

A lovast a mentők szállították be a gyulai kórházba, s csak napokkal később szembesült társa elpusztulásának körülményeivel.

– Úgy tudom, feltették egy lószállítóra, elvitték a sarkadi dögtelepre és elaltatták. Azóta sem láthattam, nem tudtam elköszönni tőle, így sosem fogom tudni túltenni magam a történteken. Pár utcával feljebb van még nyolc lovam, megkértem anyukámat, hogy ne vigyen oda, mert nem tudok rájuk nézni – fogalmazott a történtektől a megtört, gyászoló hölgy.

A Nemzeti Vágtán való részvétel egyik feltétele az úgynevezett pályaelfogadási nyilatkozat aláírása. Ezt Erzsébet – a többi versenyzőhöz hasonlóan – aláírta a hétvégi verseny előtt. A protokollt Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta és nevezési igazgatója is megerősítette. Elmondta, minden, a versenyen elinduló lovas kötelező pályabejáráson vesz részt, melyet követően eldönti, hogy részt kíván venni a megmérettetésen avagy sem.

A BEOL.hu megkereste a történet másik lovas szereplőjét is, aki végül továbbjutott a Nemzeti Vágtába. A férfi rávilágított, hogy a vágta szervezői bizottsága figyeli a futamokat, és szabálytalanság esetén kizárással bünteti a résztvevőket.

– Nem engedtek volna továbbjutni, ha elkövettem volna bármilyen szabálytalanságot. A rajtnál megelőztem a hölgyet, végig mögöttem, rajtam kívül eső íven jött. Nem merült fel bennem, hogy bármit elkövettem volna. Szerintem a füves pályával nincs gond, talán a kanyar íve volt egy picit kisebb – mondta el a versenyző.

Megrázó videó készült a megcsonkított versenylóról

Az igazi botrány ezután kezdődött, amikor a kórházba került lovas megtudta, hogy milyen brutális kegyetlenséggel végeztek a lovával.

Szabó Erzsébet erről egy megrázó élő videóban számolt be a facebookon. Ezt bár időközben törölték, de ismét felkerült a közösségi oldalra. Csak erős idegzetűek nézzék meg a videót.

Nyomoz a rendőrség a sarkadi lókínzás ügyében

Sarkadi Rendőrkapitányság állatkínzás gyanúja miatt nyomozást rendelt el és vizsgálja a történtek körülményeit. A lovat fejbe lőtték, megcsonkították, szanaszét vagdosták, megnyúzták.

(Forrás: BEOL.hu, 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük