Egy repülőgép-szerencsétlenség margójára

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu-n keresztül közölte, ahogy arról mi is hírt adtunk már a nap folyamán, hogy lezuhant egy kétszemélyes kisrepülőgép a pécs-pogányi repülőtér közelében, a pilóta és utasa is meghaltak. A gép a reptértől pár száz méterre csapódott földbe, majd kigyulladt, utasai bennégtek. A gépet gyártó cég szerdán jelentette be, hogy állami pénzzel megtámogatva repülőgépgyárat létesít Pécs környékén.

Átok?

A Szabad Pécs szerint az állami milliárdokkal kitömött Magnus Aircraft gyár kétszemélyes elektromos kisrepülőgépe gyulladt ki. A cégnek nem ez volt az első komoly balesete. A pilótának és az utasnak esélye sem volt arra, hogy kiszálljon a fülkéből, mindketten bennégtek. Tesztrepülést végeztek.

https://www.facebook.com/pavazsolt/posts/1051859091634935

Kérdéses ezek után,

hogy lesz-e bármi a pécsi repülőgépgyárból, tekintve, hogy az eredendően kecskeméti cég “elődjének” volt már halálos repülőgép-balesete korábban. A Magnus éppen szerdán tartott bejelentést arról Pécsett, hogy a nyár végére megépül a jelentős kormányzati támogatással, 5,1 milliárdból épülő pécsi repülőgépgyár. A portál úgy tudja, két gépük állomásozott Pécsett, ebből az egyik gyulladt ki.

“Tavaly értesült arról a Szabad Pécs, hogy Pécsre hoznák a Magnust, amely itt építené fel új gyárát, majd ezt hivatalosan is bejelentették, ami miatt Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter akkor még országgyűlési képviselő (ma már csak volt), nem csak képletesen jártak a fellegekben.  A bejelentések sűrűn követték egy időben egymást, például az is pozitív hír volt, hogy repülős képzéseket indít közösen a PTE és a Magnus. Illetve, hogy az 5 milliárdos fejlesztést a magyar kormányzat 2 milliárd forinttal támogatja. Ugyanakkor voltak kérdőjelek is a tervezett gyárral kapcsolataban. A repülőgépgyár indulása azonban döcögős volt, később álltak neki a munkának az ígértnél, érzékelhető volt, hogy azért tettek bejelentést, mert kínos volt már az ügy a választások előtt.”- írja a Szabad Pécs.

eFusion

Az eFusion az a kisrepülőgép típus, at megemlített a nemzetközi sajtó is. A magyar fejlesztésben a Siemens is részt vesz (vagy részt vett), ők az elektromos hajtásrendszert, a motort és a teljes elektromos felügyeleti rendszert alakították ki, míg a Magnus Aircraft feladata az volt, hogy kitalálja, miként lehet mindezt beépíteni a repülőbe, majd az egészet a levegőbe emelni az egyedülálló és innovatív kompozitból készült testtel. Most az információk szerint egy ilyen kisrepülőgép zuhant le/gyulladt ki Pécsett.

https://www.facebook.com/pavazsolt/posts/1052312318256279

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük