Száraz futball-vb

Nemsokára kezdődik az oroszországi futball-vb, jobb, ha készülünk rá – mert ha nem készülünk, akkor is elkezdődik. Készül is mindenki, leginkább a Moszkvaiak: televeszik a hűtőt sörrel, vodkával. Míg még lehet. Ugyanis szigorúság várható, nagy-nagy szigorúság, még akkor is, ha ez nem tesz majd jót az állami vezetők népszerűségének.

Konkrétabban fogalmazva: szesztilalom lesz. Az egész VB alatt összesen tizennyolc napig, Moszkvában egy hétig, június 13-tól június 20-ig nem lehet majd alkoholt venni a boltokban, kocsmákban, vendéglőkben, de semmit sem. Hej, Vodka-anyácska, ki is fog dőlni a Szent Oroszhon a sarkaiból, annyit mondok, galambocskáim… ráadásul ez egy különleges, szelektív szesztilalom lesz. Ugyanis sört például nem vehet az ember sehol a városban, kivéve – a stadionokat és a szurkolói zónákat. Ott lehet majd kapni, igaz, korlátozott mennyiségben, de lesz.

Magyarul: aki sörözni akar, váltson jegyet a mérkőzésekre.

Vodkácskáról persze szó sem lehet, habár ismerve az orosz nép rátermettségét, bizonyos, hogy pult alól lesz minden, méregdrágán, de lesz – az a nép Gorbacsov szesztilalmát is túlitta, ezt a nyolc napot ki fogja bírni. És hát amúgy is bevásárolhat mindenki előre. A szurkolói nézeteltérésekre gondolva nem is olyan nagy szamárság ez a szesztilalom.

Hanem van egy másik szabály a világbajnokságon, amit nem tudunk mire vélni: teljesen ellentétes ezzel az italellenessel.

Arról van szó ugyanis, hogy az orosz szervezőbizottság már februárban közölte: a szurkolók marihuánát, kokaint, de akár még heroint is bevihetnek a stadionba, amíg van róla megfelelő, oroszul írt orvosi papírjuk.

Szent Miklós, Szent Nyikifor, ezt meg hogy?

Söröcske tilos, vodkácska tilos, kokócska, hernyócska szabad? Aztán majd verekszenek az elszállt szurkolók egymás helyett a lila egyszarvúakkal? A marihuána ellen nagy kifogást nem lehet emelni, attól maximum nyugodtabbak lesznek a fogyasztói, de a kokain bizony nagyon erős serkentő, a heroin meg még rosszabb.

Nem lesz ez így jó, galambocskáim, amondó volnék.

Inkább szto gram vodka sokszor, mint heroin egyszer.

Ha már valamire mindenképpen szükség van.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Nem kell megijedni, nincsenek még a spájzban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük