Szatmári András ezüstérmes a budapesti vívó-világbajnokságon

A kardozó Szatmári András ezüstérmet nyert csütörtökön a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A 64-es táblán előbb 15-10-re verte a georgiai Miheil Mardeleisvilit, majd 15-11-re a dél-koreai Kim Jun Hót. A nyolcaddöntőben az idei Európa-bajnokkal, az előző, 2013-as budapesti vb győztesével, az orosz Venjamin Resetnyikovval csapott össze, s mivel továbbra is nagyszerűen vívott, 15-12-re nyert. A negyeddöntőből a világranglista éllovasa, a tavaly ezüstérmes amerikai Eli Dershwitz ugyancsak 15-12-es legyőzésével jutott tovább, ezzel biztossá vált, hogy dobogóra állhat.

Szilágyi Áron meglepetésre vereséget szenvedett a férfi kardozók főtáblás küzdelmeinek második fordulójában

Elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Szilányi lépett pástra és egy darabig nem volt gondja a japán Josida Kento ellen. Az asszó közepe felé jelentős előnyre tett szert: 12-7-es vezetésénél úgy tűnt, simán meg lesz a győzelem. Csakhogy az ázsiai vívó szívósan küzdött, ráadásul Szilágyinak egy-két látványos vágása sem ért célt, a japán eredményesen védekezett, átvette a vezetést. Sorozatban hét tust adott, majd a magyar kardozó 12-14-ről még egyenlített, az utolsó akciónál viszont Josidának ítélte a pontot az asszóvezető.

Szilágyi Áron a vívó-világbajnokság férfi kard egyéni versenyén a legjobb 64 között a budapesti BOK Csarnokban. Fotó: MTI/Czagány Balázs

“Dühös vagyok magamra, tíz éve nem kaptam ki világbajnokságon a 32 között – mondta a tv-stáboknak és az újságíróknak egymás után nyilatkozó Szilágyi Áron. – A japán nagyon egyszerű vívást mutatott be, de azt jól. A közepén elkaptam a fonalat, azt gondoltam, hogy ha továbbra is igazi vívásban gondolkodom, az eredményes lesz. Ha újra csinálnám, sokkal egyszerűbben oldanám meg az asszót, nem akarnék annyi akciót végrehajtani” – folytatta.

A fináléért az iráni Mojtaba Abedinit könnyedén, 15-8-ra múlta felül, így önbizalommal telve készülhetett a fináléra a dél-koreai Oh Szang Uk ellen. Már a bemutatás után felhangzott a “Ria, ria, Hungária” szurkolás, a BOK Csarnok A termének fő lelátói csaknem megteltek az esti programra.

A döntőt Szatmári lendületesen kezdte, szinte nem tudott hibázni,

ennek eredményeként 7-2-re elhúzott. Az egyperces szünet 8-4-nél következett, majd újabb közös buzdítás után előbb 8-5-re, azután 9-5-re módosult az állás. Csakhogy a dél-koreai felszívta magát, harcmodort váltott, csökkentette a különbséget, 9-6 után csakhamar 9-11 állt az eredményjelzőn. Szatmári többször tanácstalannak tűnt ekkor, és mint kiderült, nem is tudott már váltani, Oh 15-12-re győzött, ezzel övé lett az aranyérem.

Szatmári András (j) és a dél-koreai Oh Szang Uk a vívó-világbajnokság férfi kard versenyének döntőjében . Fotó: MTI/Czagány Balázs

A 26 éves Szatmári András a 2017-es győzelme után másodszor lett érmes egyéniben világbajnokságon.

“A közepén jött egy KO vagy hullámvölgy, ahogy egyszer korábban is, de most nem sikerült belőle kilábalni” – értékelt az MTK vívója. – “Fejben ment el a döntő, nem a vívótudáson múlt. Azért nem sikerült nyerni, mert kilenc után nem csináltam több akciót. Sajnálom, hogy nem jött össze a vége.”

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy ezzel az eredménnyel tett ugyan egy lépést az olimpia felé, de hangsúlyozta, hogy társaival a csapat kijutásában gondolkodnak.

“Mindenképpen pozitív élményként marad meg bennem ez a világbajnokság, tudok örülni az ezüstnek is. Ha reggel felajánlják, elfogadtam volna” – nyilatkozott mosolyogva. Hozzátette, nagyon örül, hogy a közönség a második helyért is hálás volt neki.

Edzője, Gárdos Gábor szerint Szatmári a hétfői selejtezőben még feszült volt, de azon valahogy túljutott.

“Nehéz egy hazai vb-n vívni, de láttam, rajta, hogy ma menet közben feloldódik. Erős ága volt, egyre nehezebb asszók következtek. Jól vívott, szép tusokat adott végig. A döntő is a kezében volt, a pást közepén jól fogta ellenfelét, de kilencnél a dél-koreai stílust váltott, Andrisnak ezután jobban meg kellett volna mozgatnia őt. Ezzel együtt örülünk az ezüstnek is” – elemzett a tréner.

Hozzátette: egy mester nem okoskodhat bele abba, mi történik a páston.

“Ez szellemi sport, a versenyzőre van bízva, mit csinál. Én maximálisan megbízom benne, és a szünetekben is inkább beszélgetni szoktunk” – mondta.

A 16 között:
Szatmári-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-12
Eli Dershwitz (amerikai)-Gémesi 15-8

Negyeddöntő:
Szatmári-Dershwitz 15-12
Mojtaba Abedini (iráni)-Max Hartung (német) 15-11
Luca Curatoli (olasz)-Shaul Gordon (kanadai) 15-12
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Konsztantyin Lohanov (orosz) 15-9

Elődöntő:
Szatmári-Abedini 15-8
Oh-Curatoli 15-11

Döntő:
Oh-Szatmári 15-12

Férfi kard egyéni, világbajnok:

Oh Szang Uk (Koreai Köztársaság)
2. Szatmári András
3. Mojtaba Abedini (Irán) és Luca Curatoli (Olaszország)
…14. Gémesi Csanád
…17. Szilágyi Áron
…37. Decsi Tamás

Brazil győztes női párbajtőrben

A brazil színekben szereplő Nathalie Moellhausen nyerte a női párbajtőrözők egyéni versenyét a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A pályafutása korábbi szakaszában az olasz válogatottal vb-győztes Moellhausen a csütörtöki fináléban a kínai Lin Seng ellen nyert ráadástussal.

A magyarok közül az egyik vb-újonc, Nagy Kinga jutott a legtovább, aki a nyolcaddöntőben búcsúzott, éppen a Lintől elszenvedett vereséggel.

Női párbajtőr egyéni, világbajnok:

Nathalie Moellhausen (Brazília)
2. Lin Seng (Kína)
3. Olena Krivicka (Ukrajna) és Kong Man Vaj Vivian (Hongkong)
…15. Nagy Kinga
…23. Muhari Eszter
…67. Budai Dorina
…80. Kun Anna

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük