Szennyvízmustra: Budapesten, Pécsen és Székesfehérváron gyorsul a fertőzés terjedése

Országszerte, több szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutat az új koronavírus örökítőanyagának mennyisége – közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Érintett:

  • Békéscsaba,
  • Székesfehérvár,
  • Szombathely,
  • Pécs,
  • Eger,
  • Budapest.

Az NNK szerint

a koronavírus vízzel, szennyvízzel az eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával nyomon lehet követni a vírus terjedését, az érzékeny mérés 4-10 nappal előre jelzi a klinikai tünetet mutató esetszám ugrást.

A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével

a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

A kormányzati portálon hangsúlyozták,

akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse a háziorvosát. Kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak. Lehetőleg tartsák a szociális távolságot, ahol nem lehet, ott viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot. Viseljék a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be – adta hírül az MTI.

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük