Időjárás: beindult a riogatás, ne üljön fel a hangzatos címeknek! – Hétvégi orvosmeteorológia

Szombaton erős, időnként viharos lökésekkel kísért déli széllel további, jelentős melegedés várható. Az északkeleti térségben várható mérsékeltebb légmozgás, másutt 50-80 km/órás széllökések is előfordulhatnak. Ne lepődjünk meg, az időjárás ilyenkor általában így alakul.

A szombat még a nyáré!

A déli országrészben +30 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, míg északon, északkeleten 5-7 fokkal alacsonyabb maximumok várhatóak. Emellett napos, illetve mérsékelten fátyolfelhős, szűrt napsütéses idő lesz jellemző. Eső estig nem valószínű.

Késő este, éjjel, nyugat, délnyugat felől egy gyors mozgású ciklon érkezik szórványos, de helyenként kiadós csapadékkal, viharos széllökésekkel. Éjszaka elsősorban a Dunántúlon várható heves záporok, esők, zivatarok kialakulása. Hajnalban már elérheti a csapadékmező a középső országrészt, illetve a Tisza vonalát, miközben nyugat felől már tisztulni kezd várhatóan az ég.

Látványosan és nedvesen indul az ősz

Vasárnap délelőtt még erős, délután mérséklődő déli szél fúj. Csökken a hőmérséklet, de így is enyhe idő várható.

Kelet felé mozog az esőket, zivatarokat adó csapadékmező, nyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a nap. A keleti országrészben, délelőtt és a kora délutáni órákban még záporokra, néhol egy-egy zivatarra kell számítani, majd délután ott is csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A késő délutáni, esti órákban már csak a keleti határvidék térségében valószínű elszórtan zápor, zivatar előfordulása.

Éjszaka az ország túlnyomó részén gyengén felhős, csillagfényes idő lesz jellemző gyenge vagy mérsékelt légmozgással. A keleti, északkeleti térségben lehet még ekkor is több felhő, illetve alakulhat ki elszórtan eső. Hajnalban ismét élénkülő déli szél támad.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szombat reggel 11 – 16,

szombat délután északon 24 – 27, délen 27 – 31,

vasárnap reggel nyugaton 12, délkeleten 18,

vasárnap délután északon 21, délen 25 fok körül alakul.

Na és a jövőhét?

– Hétfőn ismét erős déli szél támad. Változóan, időről-időre erősen felhős időre van kilátás átmeneti napos időszakokkal. Elszórtan, főként az ország keleti felén zápor, zivatar is kialakulhat. Marad a megszokottnál enyhébb idő.

– Kedden már szélcsendes időre van kilátás. A nyugati térségben napos, keleten felhős idő ígérkezik. A keleti határvidék térségében eshet időszakosan eső is.

– Szerdán ismét felhősebb időjárás a valószínű. Nyugat, délnyugat felől terjeszkedő, szórványosan esőket, záporokat adó csapadékmező érkezése körvonalazódik. Estétől erősödő északi szél támadhat.

– Csütörtökön egy északnyugati széllel érkező hidegfront kisöpörheti a térségben lévő nedves, labilis légtömeget. Nyugaton kisüthet a nap, keleten még felhős időre, elszórtan esőkre van most kilátás. Ez az őszi időjárás, így természetes ilyen tájt.

– Péntektől – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – nyugodtabb légköri helyzet, csapadék- és frontmentes, szélcsendes, változóan napos-fátyolfelhős, reggelenként párás idő alakulhat ki.

Hétvégi orvosmeteorológia

SZOMBATON melegfronti hatásra számíthatunk, élénkülő, egyre erősebb lökésekkel kísért déli széllel. A szél jelentős melegedést hoz mind a talaj közelében, mind pedig a magasban. A melegfrontra érzékenyek fáradtságot, bágyadtságot, indokolatlan álmosságot tapasztalhatnak. Erős fejfájás, migrénes panaszok jelentkezhetnek. Az esti óráktól a közeledő csapadék okozhat kellemetlen tüneteket a krónikus légzőszervi ill. mozgásszervi betegek számára, de a szív- és érrendszeri bántalmak is felerősödhetnek, illetve a vérnyomás is ingadozhat (a magas vérnyomás betegeknek érdemes megmérni 1-2x a nap folyamán vérnyomásukat).

VASÁRNAP sem kíméli az időjárás a légköri változásokra érzékenyeket. Az erős szél hatása lehet, ha ingerlékenyebbek, kimerültebbek vagyunk a szokásosnál, illetve jelentkezhet fejfájás, szédülés, fáradékonyság a migrénben szenvedők panaszai fokozódhatnak. Ugyan már nem nyárias a hőmérséklet, de még mindig az évszakos átlagnál enyhébb idő és napsütés ígérkezik. Érdemes kihasználni a napfényt, hiszen a téli félévben jóval kevesebb jut belőle, pedig az egészséges és erős immunrendszer fenntartásához elengedhetetlen D-vitamin kialakulásához szükségünk van UV sugárzásra.

Forrás

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük