Szép új világ! Kijárási tilalom Budapesten….

Érthető, hogy megváltozott a világ és egyre több a veszély, ami a tizenévesekre leselkedik egy nagyvárosban, de az ilyen helyzeteket soha nem a központi tiltás hivatott megoldani. 

Kijárási tilalom?

Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet illetékeseinek az az ötletük támadt, hogy a szünidő közeledtével közleményben tiltják be a kijárást a nap 24 órájában a 12 év alatti gyerekeknek. Ez azt jelenti, – ha betűhívén akarná valaki betartani a rendelkezést – hogy amíg el nem fújta a szóban forgó kisded a 12 gyertyát a szülinapi tortáján, addig nem viheti le sétálni a család kedvenc kutyáját, nem szaladhat le a játszótérre, – miért is tenné, hiszen a rendelet értelmében úgysem lesz ott senki – nem mehet át ebédelni a nagyihoz és nem ugorhat le a kisboltba, ha megéhezik és otthon elfogyott a fogára való.

A közlemény szerint:

12 éven aluli gyermekek nem tartózkodhatnak szülői felügyelet nélkül közterületen. A nyári szünidőben ezért munkatársaink hosszabbított szolgálatban, 22:00 óráig járőröznek. Az ellenőrzések helyszíneit kiterjesztettük a vízpartokra és a játszóterekre is. Kérjük, ti is fokozottan figyeljetek a környezetetekben élő fiatalokra!

Évgyűrű-ellenőrzés?

Ahhoz, hogy egy gyerek igazolja, hogy hány nyarat élt meg, ezentúl Békáson személyivel felfegyverkezve kell közlekedni, hiszen mi másból állapíthatnák meg hitelt érdemlően a korát?

Ha nem erről van szó….

Az egyik kommentelő szerint, aki kolléga

“Tisztelt Kommentelők! Itt a szerkesztők arra gondoltak, hogy a szűlő tudta nélkül vagy személyes jelenléte nélkül , a szülői felügyelet alól magát kivonó gyermek nem tartózkodhat a közterületeken. A nyári szűnidőre figyelemmel minden gyermekre fokozottabban figyelnek kollégáim.”

Ha erről van szó, akkor ezt kell leírni, hogy értse a polgár, mit akar a szerv! A pontos fogalmazás még senkinek nem ártott.

A kommentekből látszik, hogy megoszlanak a vélemények:

“Na ne szórakozzunk már, nem mehet le a gyerek játszani sem? Miért ne mehetne egyedül? Mert talán önálló lenne?”

“Most komolyan? Azért ez így messze nem életszerű. Egy ekkora gyerek már önállóan jön-megy a környéken, ne adj Isten leviszi a szemetet, kutyát sétáltat, bevásárol a nagymamának, kedvére bringázik, lemegy a játszótérre…”

“Ez valami félreértés lehet. Vagy csak kétértelmű fogalmazás. Gondolom, azt akarták írni, hogy a közterületfelügyelő bácsik szerint nem kóser, ha a gyerek egyedül tartózkodik közterületen, de ők éberen figyelnek majd és jól megmentik a csellengő és vízbe fúlni tervező gyerekeket, ezzel is szolgálva a dolgozó NER-t, Azt nem írják, hogy ez a “nem tartózkodhat” az bárminemű jogszabály lenne.”

“És amelyik gyerek egyedül jár a közeli suliba, edzésre mert 10-11 évesen annyira önálló, akkor mi van, megbüntetnek?”

“Érzem ahogy szorul az élettér. Olyan terüleit szankcionálnák a hétköznapi életnek, amihez kevés közük van.
A 90-es évek végén, mikor Békásmegyerről kiköltöztünk Pilisborosjenőre, még volt pár hónap a suliból. 4-es voltam, odafelé a testvéremmel mentem, aki 3 évvel volt nálam idősebb, visszafelé pedig egyedül. Azóta sem okoz nehézséget egyedül közlekedni.”

“Kedves mindenki!Az egyértelmű volt,hogy nem azokról a gyerekekről szól,akik lemennek a boltba,kutyát sétáltatni,vagy barátokkal a játszótérre.De vannak amikor 10-12 évesek bandába verődve rongálják a játszótereket,trágár módon beszélnek….stb.Szerintem inkább örülni kellene,hogy valaki vigyáz a gyerekeinkre!”

Napi 7 perc, amit gyerekünkkel beszélgetésre fordítunk

Lesújtó jelentés a magyar gyerekekről

Megbukott a gyerek? – Nincs itt a világvége!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük