Szerdán még egyszer befenyít tél- vihar, zápor, sőt jégverés is várható

Szerdán hidegfront alakítja időjárásunkat. Országszerte borús idő következik újra meg újra eleredő esőkkel, záporokkal. A legtöbb, legtartósabb csapadék a délnyugati országrészben várható, míg északnyugaton, napközben már csak kevés, szórványos csapadék ígérkezik. Délután, este, a Dunántúlon és északon átmenetileg havas esőbe, hózáporokba is válthat az addigi eső.

Ezt a napot nem ússzuk meg szárazon

A hidegfront  a szerdai nap folyamán fokozatosan kelet, délkelet felé halad sokfelé jelentős mennyiségű (az ország nagy részén 10-20 mm közötti, lokálisan 20 mm fölötti) csapadékot okozva. A front mentén elsősorban az ország délnyugati felén néhány helyen nem lehet kizárni villámtevékenységet a hajnali óráktól. A front előterében a délkeleti határvidéken (Csongrád, Békés megye határ menti területei) egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhatnak a délután folyamán, amelyet viharos (akár 60-70 km/h-t meghaladó) széllökések, illetve aprószemű jégszemek is kísérhetnek. Az erősebb csapadékgócokban jégdara, a magasabban fekvő területeken (elsősorban Mecsek, Bakony) esetleg havas eső, tapadó hó sem kizárt, megmaradó hó azonban nem valószínű.
A Dunántúl felől egyre nagyobb területen erősödik fel az ÉNY-i szél, míg a front előtt, a keleti országrészben eleinte élénk, olykor erős DNY-i szél lesz jellemző. A legerősebb széllökések 40-70 km/óra köré várhatóak.

Szerda este megszűnik várhatóan a csapadék, éjjel már csak északkeleten fordulhat elő elvétve vegyes halmazállapotú zápor. Északnyugat felől vékonyodni kezd a felhőtakaró. A nyugati határvidék és az északkeleti országrész kivételével erős lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda reggel +4 – +9,

szerda délután északnyugaton +7, délkeleten +11,

csütörtök reggel -1 – +3 fok körül alakul.

Közlekedés meteorológia

Szerdán esőtől vizes, csúszós utakra, kedvezőtlen közlekedési feltételekre kell készülni az útnak indulóknak. A rossz látási viszonyok mellett az erős széllökések tovább növelik a balesetek kockázatát.

A folytatás

– Csütörtökön előreláthatólag északnyugat felől csökken a felhőzet, de délelőtt még erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Délutánra keleten is kisüt a nap, de északkeleten, elvétve kialakulhat futó zápor, hózápor is.

– Péntekre újabb szélviharral (80-100 km/óra) kísért hidegfront érkezése körvonalazódik! Az átrobogó frontfelhőzetből szórványosan, előreláthatólag főként az északi, északkeleti térséget érintően hevesebb záporok, hózáporok alakulhatnak ki, majd csökken a felhőzet, kisüthet a nap.

A hétvégére – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – újabb frontrendszer érkezése most a legvalószínűbb erős széllel, térben és időben is hullámzó hőmérséklettel. Most szombatra enyhülés látszik valószínűbbnek déli széllel, napsütéssel, majd éjjel érkezhet hidegfront. Vasárnapra szeles, záporos, borongósabb idő kialakulása körvonalazódik.

Hétfőn gyengülő légmozgás mellett kezdetben még borongós időre, elszórtan esőkre van kilátás, majd nyugat felől csökken várhatóan a felhőzet.

Forrás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük