Szezonzáró kánikula – még három nap nyár

Úgy tűnik a nyár és az időjárás idén igazodik az iskolai évkezdéshez és szeptember 1-re betolja  a tomboló nyár helyére a csendes őszt. Ez a hétvége azonban még a kánikula jegyében fut le.

Ha péntek, akkor…

Pénteken ismét D-ire fordul a légmozgás. Hatására jóval melegebb, afrikai eredetű levegő érkezik térségünkbe, fokozódik a nappali felmelegedés. Napos-fátyolfelhős, délután gyengén gomolyfelhős, nyári időre készülhetünk.

Este, éjjel, a nyugati, északnyugati országrészben megélénkül a DK-i szél. Marad a kevés felhő, zömében csillagfényes égbolt. Eső nem esik.

Szombaton mérsékelt, olykor kissé élénkebb, zömében délies szél fúj. Tovább fokozódik a nappali felmelegedés, országszerte 30 fok fölé, délen 35 fok köré várható a maximum hőmérséklet. Napos idő lesz délután mérsékelt gomolyfelhősödéssel.

Késő délután, este, a nyugati és az északi határvidéken kialakulhat egy-egy zápor, zivatargóc is. Csak szórványosan fordul elő csapadék, az érintett országrészekben is maradnak csapadékmentes területek.

Éjjel elgyengülnek, megszűnnek a záporok, zivatarok, eloszlik a felhőzet. Országszerte csillagfényes idő várható. Délkeleten, délen megerősödik a DK-i szél, másutt mérsékeltebb, olykor kissé élénk légmozgás valószínűbb.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek reggel 9 – 15,

péntek délután 28 – 32, északkeleten 25,

szombat reggel 12 – 17,

szombat délután 30 – 37,

vasárnap reggel 14 – 20 fok körül alakul.

Hírhullám>>>>>>>>>>>>

Jön a változás

– Vasárnap már országszerte erősödő D-i széllel kifejezetten meleg légtömeg érkezik a térségbe. Szeles időben, a sok napsütés mellett 32 – 38 fok közé emelkedik várhatóan a hőmérséklet délutánra. A nyugati, északi térségben várható az alacsonyabb hőmérséklet. Délután, este a nyugati, északnyugati és északi térségben elvétve alakulhatnak ki záporok, zivatargócok, majd éjszaka már kis eséllyel máshol is lehet, de összességében az ország döntő részén eseménymentesnek ígérkezik az éjszaka.

– Hétfőn már hidegfront alakítja az időjárást. Hűvös, borongósabb, kissé szeles időre készülhetünk, egyre többfelé esővel.

– Kedden is szeles, hűvös, kezdetben erősen felhős idő valószínű, majd egyre inkább napsora fordul az idő. Elsősorban az ország északkeleti harmadán fordulhatnak elő záporok, illetve zivatarok

– Szerdán nyugodtabb, változóan felhős-napos, számottevő csapadéktól mentes idő a legvalószínűbb. Legyengül a légmozgás.

Forrás

nyár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük