Szigormentesre sikeredett a Szuperdöntő – sok külföldi drukker nem jött el, de a mentősök nem mondták le a repijegyeket

Cirka két hét múlva derül majd ki és bizonyíthatatlan lesz, hogy milyen eredménnyel zárult a teszt, aminek keretében azt próbálták ki az önkéntes alanyokon, hogy mit művel a Covid 19, ha egy focimeccset nézők előtt rendeznek járványidőben.

Budapest magas koronavírus-fertőzöttségi mutatói miatt kiemelten szigorú biztonsági intézkedéseket ígért az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Bayern München-Sevilla Szuperkupa-találkozó előtt.

A budapesti mérkőzést a rendező Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tesztnek szánta:

arra kíváncsiak, hogy limitált számú néző előtt, a járványügyi előírások betartásával lehet-e a továbbiakban nemzetközi meccseket rendezni. Vagyis:

visszatérhetnek-e a drukkerek a lelátókra. Utoljára 197 napja játszottak UEFA-mérkőzést nézők előtt.

A Bayern München megszerezte az idei negyedik trófeáját is, a német bajnoki cím, a német kupa és a Bajnok Ligája győzelem után a Szuperkupában is nyertek.

Mindez a gyakorlatban

Csak a maszkviselésre hívták fel a szurkolók figyelmét, illetve a lelátón több-kevesebb sikerrel betartatták velük a kötelezően előírt távolságot. Inkább kevésbé: a lelátókon sokan már nem viselték a maszkot.

Az európai és a magyar szövetség ugyan korábban azt állította, hogy csak negatív vírusteszttel és testhőmérséklet ellenőrzése után lehet bejutni az arénába, a bejáratnál csak a jegyek érvényességét kontrollálták.

Beljebb a stadion területén volt egy hőkapu, amin mindenkinek át kellett menni, de ennek a mérési pontossága nem egyezik meg a homlokos lázméréssel, előbbi csak a szélsőséges értékeknél, komolyabb láznál jelez.

A Puskás Stadionba tartó szurkolókat már a metróban tájékoztatták

arról, hogy kötelező lesz a maszkviselés, más kérdés, hogy

az információ csak magyarul volt hallható.

„Mit mondtak? Valamit a Szuperkupáról. Reméljük nem azt, hogy elmarad” – próbálták megfejteni az információt azok a müncheni drukkerek, akik a szövegből csak a Szuperkupát értették meg.

A Népszava riportere több Bayern-szurkolóval is beszélt, azt próbálták megtudni, nem féltek-e a járványhelyzetben Budapestre jönni. Az első meglepetést az okozta, hogy

a válaszadók háromnegyede magyar volt a müncheni klub mezében.

Ők azt mondták, hogy

a jegyvásárlásnál nem kértek tőlük negatív vírustesztet, többségük nem is rendelkezett ezzel.

Korábban arról volt szó,

hogy a két együttes drukkerei különgéppel jönnek és a repülőtérről külön busz hozza őket a stadionhoz és a mérkőzés után utaznak is haza.

Ez azonban csak a körülbelül kétszáz sevillai rajongó esetében valósult meg.

Az ARD német közszolgálati televízió információja szerint

Münchenből az 1200 rajongó többsége autóval érkezett Budapestre, ezért számukra nem indítottak különgépet a bajor fővárosból.

Az előző szezon előtt,

amikor még hírből sem ismerte senki a koronavírus-járványt Porto volt a Szuperkupa-mérkőzés eredetileg tervezett helyszíne. Mindez akkor módosult, amikor nyár elején kiderült, hogy Isztambul a törökországi járványhelyzet miatt nem tudja vállalni az augusztus végére halasztott Bajnokok Ligája-döntő megrendezését. Az UEFA úgy döntött, hogy a finálét Lisszabon kapja meg (később a negyeddöntőket is idehozták és a portugál fővárosban rendezték ettől a szakasztól az összes BL-meccset), cserébe Portóból elviszik máshova a Szuperkupa-találkozót.

Ebben az időszakban a fertőzöttségi adatok ismeretében logikus és jó választásnak tűnt a magyar főváros, főleg azért, mert föl sem merült az a lehetőség, hogy nézőket is beengednek a lelátókra.

Az UEFA augusztus 25-én döntött úgy,

hogy lehetnek nézők a Szuperkupa-mérkőzésen. Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester nem értett egyet a döntéssel, a városvezető lapunknak azt mondta, ha a hatásköre lehetővé tenné, akkor nem engedné be a nézőket a stadionba.

Elfogadták az ajándékjegyet

Bár mind Portugáliában, mind Bajorországban sokakat elrettentett a szuperkupa döntőtől a magyarországi járványhelyzet,

a mentőszolgálat munkatársaira nem volt hatással a tömegrendezvénytől való félelem.

Legalábbis a mentőszolgálat nem számolt be a kérdésünkre sem arról, hogy lett volna az 500 bajtársuk között akár egy is, aki a kockázat miatt visszaadta volna a kisorsolt ajándék jegyét. Mint írták:

a mentődolgozóknak felajánlott jegyek egyazon szektorba szólnak, ahol nem érintkeznek külföldiekkel, és a menedzsment külön is fölhívta az érintettek figyelmét a járványügyi óvintézkedések fokozott betartására.

Forrás

járványhelyzet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük