Szijjártó Pétert és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, ami a magyar felsőoktatást éri

A CEU rektora nyílt levélben reagált arra, hogy Szijjártó Péter szerint nem bizonyított, hogy a CEU az Egyesült Államokban is működne, ezért a külügyminiszter arról sem tud, hogy a kormány dolgozna az egyetem itthoni működéséhez szükséges megállapodáson. 

A kormányé a felelősség

Michael Ignatieff elnök-rektor válaszában azt írta, hogy a magyar törvények szerint a külföldi működést New York Állam Oktatási Hivatalának kell igazolnia, amit már többször is megtett. Ezért Ignatieff szerint a kormányt terheli a felelősség ha „figyelmen kívül hagyják a saját törvényeiket”. Emlékeztetett arra is, hogy idén áprilisba Palkovics László és Altusz Kristóf személyesen is meglátogatták Bard College kampuszát, ahol a CEU  oktatási tevékenységet létesített.

Ugyanakkor 18 hónapnyi várakozás után a rektor úgy látja, a kormány már meghozta a döntést, ezért arra figyelmezteti Szijjártó Pétert, hogy őt is terheli a felelősség azért a kárért, „amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az Önök döntései miatt”.

Michael Ignatieff október végén jelentette be, hogy ha decemberig nincs megállapodás, akkor a CEU Bécsbe költözik.

A teljes levél itt olvasható:

„Tisztelt Külügyminiszter Úr!

A hét folyamán a sajtónak adott nyilatkozatai során az eddigi legvilágosabb jelét adta annak, hogy 2019. január elsején a kormányuk ki fogja szorítani a CEU-t Magyarországról.

Ön azt állítja, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet New York államban. A kormány bizonyára ezzel indokolja majd a döntését.

Amennyiben ez a kormány döntése, akkor az figyelmen kívül hagyja az Önök által hozott törvényben megszabott feltételeket. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény magyar Országgyűlés által elfogadott módosítása világosan fogalmaz arról, hogy annak eldöntése, hogy egy külföldi oktatási intézmény folytat-e felsőoktatási képzést a származási országában, a származási ország oktatási hatóságának kompetenciája. New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal is tájékoztatta arról Magyarország kormányát, hogy a CEU felsőoktatási képzést folytat New York államban. Az nem lehetséges, hogy Ön ezekről a hivatalos levelekről nem értesült. Ezek létezése hónapok óta nyilvános.

Azt, hogy a CEU megfelel-e a törvénynek, a törvény feltételei alapján kellene meghatározni. Amennyiben Önök úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a saját törvényeiket, annak felelőssége Önöket terheli.

Palkovics és Altusz rosszul látott?

Értesülnie kellett arról is, hogy kollégái, Palkovics úr és az ön minisztériumában dolgozó Altusz Kristóf úr 2018 áprilisában látogatást tettek a Bard College-on. A CEU kuratóriumi tagjainak és kuratóriumi elnökének jelenlétében egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy a CEU oktatási tevékenységet létesített a Bard College kampuszán.

Azzal is bizonyára tisztában van, hogy Altusz úr eredményes tárgyalásokat folytatott a New York-i kormányzó fő jogtanácsosával 2017 nyarán. Ezek a tárgyalások vezettek ahhoz a megállapodástervezethez, amelyre a CEU, mint jövőbeli magyarországi működésének alapjára tekintett. Ez a dokumentum továbbra is egy lehetséges megállapodás alapját képezi.

A CEU tizennyolc hónapja keresi a megoldást arra, hogy Magyarországon maradhasson. Az Ön kijelentései azonban arra utalnak, hogy a kormánya már meghozta a döntést. Miniszterként Önt és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az Önök döntései miatt.”

(Forrás: 444)

Kapcsolódó

Befellegzett! A CEU Bécsbe költözik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük