Szijjártó: sokkal jobb jóban lenni a szomszédokkal -főleg Szerbiával- mint rosszban

Szijjártó, a magyar külügyér közösségi oldalán tette közzé nagy felfedezését, miszerint „sokkal jobb jóban lenni a szomszédokkal, mint rosszban. Ennek belátásához nem kell feltétlenül Nobel-díjasnak lenni. S igaz ez az államközi kapcsolatokra is, főleg egy olyan ország esetében, melynek közösségei élnek a szomszédos országok területein.”

Szerbia a régi-új haver

Szerbia évek óta kiemelt kormányzati figyelmet mondhat magáénak. Gondoljunk csak a szerbiai Magyarkanizsán létesült birkózó akadémiára, ami 963 milliónkba fájt, vagy a szoros együttműködésre az oktatás, a kultúra és a sport területén. Ne felejtsük ki a legutóbbi “gesztust”, amikor Orbán az EU tagállamain kívül csak a Szerbiából érkező külföldieknek engedélyezte  léphetnek be Magyarországra. Ilyen az, amikor a közérdeket bármi áron alárendeli a hatalom a saját politikai érdekeinek.

“Nem számít, hogy pillanatnyilag a fertőzés szempontjából a legveszélyesebb európai ország, hogy drámaian emelkedik a fertőzöttek száma, hogy már a szerb kormány is rendkívüli helyzetet rendelt el a járvány terjedése miatt, csak az számít, hogy Vucic a haveri körhöz tartozik és híven követi Orbán példáját.”

Szijjártó szombati megvilágosulása

“Sokkal jobb jóban lenni a szomszédokkal, mint rosszban. Ennek belátásához nem kell feltétlenül Nobel-díjasnak lenni.

S igaz ez az államközi kapcsolatokra is, főleg egy olyan ország esetében, melynek közösségei élnek a szomszédos országok területein. Ez a felismerés, sok kompromisszum és még több munka vezetett odáig, hogy

Szerbia és Magyarország kapcsolatai a gyűlölködésből történelmi barátsággá alakultak át.

Soha nem voltak ilyen jók a kapcsolataink,

mint most, és ennek nem csak a két ország a haszonélvezője, hanem mindenekelőtt a vajdasági magyar közösség. A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy Szerbia minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, támogatjuk magyarországi és vajdasági cégek beruházásait, a szerbek pedig minden szomszédunknál több jogot adnak a náluk élő magyar közösségnek.

A szerb-magyar barátságnak erre a hétre is jutott egy kifejeződése:

Aleksandar Vucic pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a vajdasági magyarok vezetője személyében.

Pásztor István az egyik legtöbbet tette a két nemzet barátságának megteremtéséért, így nem lehet kérdés, hogy megérdemli-e a kinevezést. S ez a kinevezés a garancia arra, hogy a szerb és a magyar kormány ugyanúgy gondolkodik a vajdasági magyarok közösségéről, mely összeköt és nem szétválaszt minket.”

borzalmas

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük