Péntek 2020 eddigi legmelegebb napja! Szombaton hidegfront érkezik, de belefér-e a strandolás?

Éjszaka jelentősebb változás még nem történik az időjárásban. Csillagfényes, gyengén felhős, csapadékmentes éjszakát követően az eddigiekhez képest kifejezetten enyhe lesz a hajnal.

Szombaton ismét hidegfront éri el térségünket,

de előtte, a nap folyamán még túlnyomórészt kifejezetten meleg, fülledt idő várható.

A Dunántúl északi térségében, déltájban feltámadó és megerősödő ÉNY-i széllel, felhősödéssel, záporokkal, esőkkel már mérséklődik a hőség. Délután, este viharos, 70-90 km/órás széllökések is lehetnek a térségben!

Az ország túlnyomó részén kora délutánig még marad a kánikula, erős napsugárzás, növekvő fülledtséggel és eleinte D-i légmozgással. Délután erős gomolyképződésre, majd kezdetben, az északi országrészben és a Dunántúlon, este és éjjel már keletebbre is sokfelé kialakuló, heves, felhőszakadással, esetleg jéggel is kísért zivatarokra kell készülni. Egyre nagyobb területen támad fel és erősödik meg az É-i szél.

Éjszaka országszerte megerősödik a szél

Erősen felhős, borongós időben nyugaton már inkább csendesebb esők, záporok várhatóak, míg a keleti, délkeleti térségben még zivatarok kialakulása a valószínűbb.

Legvalószínűbb folytatás

Vasárnap kelet felé távozik az erőteljes lehűlést hozó hidegfront. Délelőtt, a Dunától keletre, különösen a Tiszántúl térségében még borongós idő valószínű fokozatosan megszűnő esőkkel, záporokkal, de nyugat felől csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap. Erős, a középső országrészben mérsékeltebb É-i szél fúj. Reggel és délelőtt viharos, 50-70 km/órás széllökések is előfordulhatnak! Estére országszerte mérséklődik a légmozgás, kitisztul az égbolt.

Hétfőn, kedden és szerdán alapvetően napos, eleinte mérsékelten meleg, de napról-napra melegedő idő ígérkezik. Itt-ott, főként az északi, északkeleti országrészben, kis körzeteket érintően futó zápor is kialakulhat, de nem lesz jellemző a csapadék. Hétfőn kissé élénkebb, mérsékelt, majd gyenge légmozgás valószínű. Szerdára ígérkezik pár órás, mérsékelt erősségű felhősödés a nap folyamán.

Csütörtökre mérsékelt hidegfront érkezése körvonalazódik. Pár órás erősebb felhősödésre, szél élénkülésre és elszórtan, összességében kevés helyet érintően előforduló záporokra, kisebb eséllyel mérsékelt erősségű zivatargócokra van most kilátás.

Pénteken és a hétvégén előreláthatólag napos időben gyors és erőteljes melegedés következik.

Biometeorológia

Pénteken fronthatás nem várható, de az élénkülő D-i szélnek kszönhetően tovább melegszik a levegő. Front ugyan nem lesz felettünk, de az erősteljes melegedés megviselheti a szervezetet. Figyelni kell a kellő (2-3 liter/nap) folyadékpótlásra, ajánlott kerülni az erősebb fizikai megterhelést. Továbbra is erős lesz az UV-sugárzás, ezért lehetőleg a déli órákban ne tartózkodjanak huzamosabb ideig közvetlenül a napon, illetve gondoskodjanak a bőr és a szem megfelelő védelméről. A most légúti allergiás tüneteket tapasztalók valószínűleg a pázsitfűfélék, csalánfélék virágporára, vagy az allergén penészgombák spóráira érzékenyek. Pontos diagnózist allergológus állíthat fel.

Szombaton délelőtt fülledtség és növekvő légköri feszültség okozhat élettani tüneteket, majd délután, este már hidegfront és a vele érkező erős szél, heves zivatarok, esők hatnak ki szervezetünk működésére. A front előtt fejfájás, ingerlékenység jelentkezhet. A megnövekedett páratartalom miatt a krónikus ízületi betegségben szenvedők panaszai erősödhetnek, a korábbi csonttörések helye fájdalmassá válhat. A légzőszervi és keringési rendellenességgel küzdőknél nehézlégzés, fulladás, vizesedés jelentkezhet. Zivatarok környezetében nő a görcskészség, ezért fokozott az epilepsziás rohamok, szívrohamok, infarktusok kialakulásának veszélye és nő a hipoglikémiára, azaz a vércukorszint esésre való hajlam.

Forrás

életveszélyesen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük