Terror! Tarjányi Péter: a Bécsben történt terrortámadás több szempontból is óriási gond Közép-Európának

“Az eddigi évek kockázatelemzéseiben rendszeresen arról beszélt a “szakma”, hogy elsősorban a nagyhatalmak – USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Németország – számít a terroristák támadási szempontjából célországnak…

Nos, ez hétfő este megváltozott

Bécs ugyan Európa egyik fontos városa, de eddig elképzelhetetlen volt, hogy egy 6-10 fős terrorista sejt fegyveres, öngyilkos robbantásos merényletet hajtson végre több helyszínen. Több kérdés is felmerül a mai osztrák támadás kapcsán…

  • Mekkora méretű terrorista sejtről van szó és milyen háttérrel rendelkeznek fegyverzeti, harci tapasztalati, logisztikai és kapcsolati szempontból?
  • Mely szervezethez tartoznak és milyen térségbeli országok felé létezhet valamilyen “leágazásuk”?
  • Vizsgálni szükséges, hogy Közép-Európa terrorveszélyeztetettsége milyen szinten változott?
  • Terrortámadási szempontból célterületté lépett elő a térség, vagy sem?

<<<<<<<<<<< A Városi Kurír legfrissebb hírei >>>>>>>>>>>>>>>

És még számtalan más, fontos kérdésben kell nagyon gyorsan tisztán látnunk….

Mélyen együtt érzek az osztrákokkal, DE látnunk kell, hogy

ez a támadás nemcsak nekik, hanem a cseheknek, szlovákoknak, lengyeleknek és NEKÜNK is óriási probléma, amit együtt kell megoldanunk….”

Forrás

Veiszer Alinda közösségi oldaláról kedd hajnali 1 órakor

“A Burgtheaterből most távozhat a bent ragadt 600 ember. Villamos és taxi nincs, autók indulnak. Ma volt az utolsó előadás a lezárás előtt, ami el is indult este 7kor. este 10-kor azonban elmaradt a tapsrend, és az éppen a házban tartózkodó igazgató lépett a színpadra, elmesélte, mi történt a városban. Aztán a társulat színésznői (mert csak nők játszottak ma este) kiültek a színpadra, és tartottak egy rögtönzött beszélgetést a szabadságról.

A bent lévők ablakokhoz nem léphettek, az ajtókat lezárták. A telefonjaikról szerezték a híreket. Nem csak azokat, amiket mi tudunk, hanem sajnos többet.”

Éjjel egy óra után sajtótájékoztatót tartottak a belügyminisztériumban,

ahol Karl Nehammer közölte: terrortámadás történt, amelynek több sebesültje és halottja van.

A belügyminiszter javasolta, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, kerüljék a belvárost. Kedden az iskola sem lesz kötelező.

A közbiztonságért felelős főigazgató, Franz Ruf elmondta, hogy több városrészt lezárnak, megelőzendő a további támadásokat. (forrás)

<<<<<<<<<<< A Városi Kurír legfrissebb hírei >>>>>>>>>>>>>>>

Hétfőn 15 ember megsérült, egy civil meghalt egy fegyveres támadásban Bécs belvárosában

A tettes vagy tettesek rengeteg lövést leadtak. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki az este 8 körül indult támadás helyszínére, mindenkit arra kérnek, kerülje el Bécs 1. kerületét.Az osztrák belügyminisztérium hivatalos képviselője eleinte csak valószínűsítette a terrortámadást, később a belügyminiszter már egyértelműbben annak minősítette. Karl Nehammer az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva már utalt arra, hogy a lövöldözésben többen életüket veszthették. A halálesetekről továbbra sem árult el konkrétumokat a miniszter,

hivatalosan egy civil halottról és egy likvidált terroristáról tudni.

A rendőrség arra kéri az embereket, ne tegyenek közzé spekulációt, pletykákat vagy állítólagos áldozatok számát. A támadókról számos felvétel készült, egyikük itt látható:

azonosításhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük