Feltehetőleg terrorcselekmény történt Bécs belvárosában – lezárták a hegyeshalmi és a soproni határátkelőket

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva először azt közölte, hogy lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Az APA osztrák hírügynökség később azt jelentette, hogy egy feltételezett támadó és egy gyalogos vesztette életét.

A rendőrség nem erősítette meg, de nem is zárja ki,

hogy az egyik elkövető bombát rögzített a testére. Eddig összesen hat tetthelyről számolt be a rendőrségi szóvivő. Azt a feltételezést, hogy a terrortámadást a Seitenstettengasse-ban található zsinagóga ellen tervezték, még nem bizonyított.

Több ingázó által szerkesztett közösségi oldalon is arról számoltak be,

hogy a Sopron-Klingenbach, valamint a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőt is lezárták

– tájékoztatott a volksgruppen.orf.at.

A belügyminiszter szerint több elkövető lehetett.

Felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban.

“Ha egy éjszakai szórakozóhelyen vannak, maradjanak annak belső helyiségeiben”

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan. Az állítólagos túszejtéssel kapcsolatos híreket nem erősítette meg.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben,

őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van – írja az MTI. Egy tettest elfogtak, több feltételezett társa után hajtóvadászat indult.

Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók legalább hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában.

Az incidens este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek az imaházban. Az ausztriai zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, mivel azok akkor már zárva voltak.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.

A személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló oldalon két dolgot lehet tenni. Aki Bécs környékén tartózkodik, egyetlen gomb megnyomásával jelezheti ismerőseinek, hogy őt nem érte baj. Ugyanígy fordítva is igaz: aki felmegy az oldalra, az rákereshet a Bécs körzetében tartózkodó ismerőseire, hogy biztonságban vannak-e. A Facebook automatikusan kilistázza a profiljuk alapján az érintett területen lévő ismerősöket.

azonosításhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük